Які найбагатші родини США? Рейтинг Forbes

Forbes представляє рейтинг американських династій зі статками у понад $10 млрд. У 2020-му, коли Forbes востаннє рахував статки найбагатших родин США, лише у 36 родин було $10 млрд чи більше. Наразі ж відбір пройшли 44 династії, загальний капітал яких складає $1,3 трлн.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Нафтовий барон Джон Рокфеллер та перший американський мільярдер, зʼявився у списку найбагатших за версією Forbes у 1918-му. Тоді цей рейтинг склав сам засновник журналу Forbes — Берт Форбс. На той час власний капітал Рокфеллера становив $1,2 млрд — це близько $25 млрд сьогодні.

До своєї смерті у 1937-му він роздав приблизно $11 млрд (за сьогоднішнім курсом), а решту залишив своїм спадкоємцям. Понад 200 з них продовжують традицію батька-засновника і віддають гроші на благодійність через Rockefeller Foundation ($5,3 млрд чистих активів). А спільний статок родини сьогодні оцінюється у $10,3 млрд. Цього виявилося достатньо, щоб опинитися на 42 місці першого рейтингу Forbes «Династії-декамільярдери».

44 династії на $1,3 трлн

Ринки та оцінки активів регулярно злітають до небес, а кількість мільярдерів росте щодня, тому Forbes вирішив підвищити планку і створити рейтинг родин зі статками $10 млрд і більше. Відбір пройшли 45 династій, загальний капітал яких становить $1,3 трлн.

Для порівняння, у 2020-му, коли Forbes востаннє рахував статки найбагатших родин США, лише у 36 родин було $10 млрд чи більше.

Члени родин найбагатших сімей США живуть у різних куточках країни, і їх можна знайти у принаймні 23 штатах країни. Але є такі місця, де вища концентрація найзаможніших родин.

Місто Нью-Йорк називають домом нащадків косметичної магнатки Есте Лаудер (с. 2004 рік), легенди видавничої справи Вільяма Рендольфа Герста (с.1951 рік), Рокфеллера — загалом сім найбагатших родин. На другому місці за кількістю найзаможніших сімей у місті опинився Чикаго (чотири) і Атланта (три).

Кілька династій, статки яких накоплювалися ще з ХІХ стотілля, виявилися достатньо багатими, щоб потрапити у цей рейтинг. Наприклад, Карґілли, Дюпони і Меллони. А от династії Ґетті, Вандербільти і Моргани не дотягнули. (А Карнеґі тим часом віддали усі свої гроші на благодійність.)

Статки деяких династій сьогодні знанно більші, ніж кілька років тому. Окрім Волтонів і Марсів (розбагатіли на $20 млрд і $23 млрд відповідно), нащадки засновника мережі швидкого харчування Chick-Fil-A С Труетта Кеті (с. 2014 рік) заробили найбільше (+$19,4 млрд). У відсотковому значенні родина покійного Джека Тейлора (с. 2016 рік), який заснував гіганта оренди авто Enterprise Rent-A-Car, розбагатіла більше за інших — +144%.

Не у всіх родин справи йдуть добре. Чотири династії, які у 2020-му мали понад $10 млрд, з того часу втратили статус декамільярдерів. Серед них Саклери ($5,2 млрд), які стоять за Purdue Pharma і «оксиконтиновим скандалом»; та нащадки магнатів нерухомості, братів Сола та Ірвінга Ґолдмана, статки яких зменшилися з $7,7 млрд до $5,5 млрд через зниження вартості їхньої нерухомості, яку розкрили в рамках судової тяганини між дітьми Сола.

Десятка найбагатших родин США

Роб Волтон, Walmart /Getty Images

Роб Волтон, старший син засновника супермаркетів Walmart Сема Волтона Фото Getty Images

1. Волтон

Капітал: $267 млрд

Джерело статків: Walmart 

Рідне місто: Бентонвіль, Арканзас

Кількість членів родини: принаймні 39

За останні 10 років нащадки Сема (с.1992 рік) і Бада Волтонів (с.1995 рік), засновників мережі супермаркетів Walmart, продали акцій компанії на приблизно $22 млрд, роздавши на благодійність $11 млрд. З усім тим, сім їхніх спадкоємців-мільярдерів все ще тримають 45% гіганта ритейлу.

Старший син Сема, Роб, входить до ради Walmart разом зі своїм племінником Стюартом і зятем Ґреґом Пеннером. Останній замінив Роба на посаді голови Walmart у 2015-му і контрольного власника футбольної команди «Денвер Бронкос» у жовтні.

Доповнюють багатство родини сім спортивних команд (серед яких «Лос-Анджелес Ремс» і британський ФК «Арсенал»), які належать Стену Кронке, чоловіку Енн Волтон Кронке (донька Бада).

2. Марс

Капітал: $117 млрд

Джерело статків: солодощі, корм для тварин

Кількість членів родини: принаймні 37

Коли Forbes почав підраховувати статки найбагатших американських родин майже 20 років тому, родина Марсів була вдвічі біднішою, ніж нині. І все ж, вона відстає від очільника рейтингу на приголомшливі $150 млрд.

Жаклін і Джон Марси, сестра і брат, разом із чотирма доньками їхнього брата Форреста (с. 2016 рік) володіють корпорацією Mars, яка відома своїми солодощами та кормом для тварин. Компанія, до якої входять такі всесвітньовідомі бренди, як M&Ms, Snickers і Pedigree, у 2022-му повідомила про $47 млрд виторгу.

Френк Марс (с. 1934 рік) почав продавати цукерки домашнього виробництва у 1911-му. Джон, 88, був останнім членом родини, який обіймав посаду гендиректора компанії, залишивши її у 2001-му. Син Жаклін, Стівен Беджер і донька Форреста, Вікторія, входять до ради корпорації.

3. Кох

Чарльз Кох /Getty Images

Чарльз Кох Фото Getty Images

Капітал: $116 млрд

Джерело статків: Koch Industries

Рідне місто: Вічита, Канзас

Кількість членів родини: принаймні 19

Чарльз Кох, 88, взяв на себе управління конгломератом Koch Industries (продажі 2022-го $125 млрд) після смерті батька, Фреда, у 1967-му. Koch займається всім, від нафтоперероблювання та виробництва оптоволокна до паперових рушників.

Чарльз і Джулія Кох, вдова його брата Девіда (с. 2019 рік), мають по 42% акцій компанії. У 1983-му Чарльз і Девід викупили частки двох інших братів, Білла і Фредеріка (с. 2020 рік), що дало початок 20-річній судовій тяганині за виплати (за деякими повідомленнями, йдеться про $800 млн).

Чарльз — великий донор Республіканської партії, але аж ніяк не прихильник кандидата в президенти США Дональда Трампа. Неприбуткова організація Коха Stand Together і Koch Industries пожертвували по $25 млн на підтримку президентської кампанії Нікі Гейлі.

4. Карґілл-Макміллан

Вітні Макміллан, Cargill /Getty Images

Вітні Макміллан, генеральний директор Cargill Inc., перед виходом на пенсію Фото Getty Images

Капітал: $60,6 млрд

Джерело статків: Cargill Inc.

Кількість членів родини: принаймні 100

Ця велика родина, яка налічує 21-го індивідуального мільярдера, володіє 88% Cargill, найбільшої у Штатах компанії за показником виторгу. Її у 1865-му заснував Вільям Карґілл як компанію, що займається зберіганням зерна. Сьогодні із виторгом у $177 млрд вона є провідним гравцем у сфері торгівлі зерном, виробництва кукурудзяного сиропу і корму для свійських тварин. Також займається пакуванням мʼяса і творгівлею енергоресурсами.

Вітні Макміллан (с. 2020 рік) останнім з родини обіймав посаду гендиректора Cargill — з 1976-го по 1995-й.

5. Джонсон

Едвард «Нед» Джонсон, Fidelity /Getty Images

Едвард «Нед» Джонсон, ексгенеральний директор Fidelity, у своїй їдальні в офісі Fidelity, Бостон, 31 жовтня 1994 року. Фото Getty Images

Капітал: $44,8 млрд

Джерело статків: Fidelity 

Кількість членів родини: принаймні 12

Ебігейл Джонсон, онука засновника Fidelity Investments Едварда Джонсона ІІ (с. 1984 рік), стала гендиректоркою цієї холдингової компанії, що надає фінансові послуги, у 2014-му, а головою — два роки по тому. Під її керівництвом активи Fidelity виросли з $2 трлн до $4,4 трлн. Компанія оперує біткоїном та розширила екологічні фонди.

Брат Ебігейл, Едвард IV, керує інвестиційною компанією Pembroke Real Estate, яка належить Fidelity. Її батько, Едвард «Нед» Джонсон ІІІ (с. 2022 рік), очолював компанію 40 років.

6. Пріцкер

Пенні Пріцкер /Getty Images

Пенні Пріцкер Фото Getty Images

Капітал: $41,6 млрд

Джерело статків: готелі, інвестиції

Рідне місто: Чикаго

Кількість членів родини: принаймні 82

Третє покоління династії власників готелів Hyatt може похвалитися десяткою мільярдерів у родині. Серед них Пенні Пріцкер, ексміністерка торгівлі США; губернатор Іллінойсу Джей Пріцкер, найбагатший обраний чиновник країни; продюсерка Джіджі Пріцкер; і Том Пріцкер, поточний голова Hyatt Hotels.

Сімейний бізнес родини стартував у 1957-му з одного мотелю в Лос-Анджелесі. Пріцкери роками судилися одне з одним через трасти, поки у 2005-му не погодилися розділити статки династії.

7. Джонсон

Фіск Джонсон, S.C. Johnson /SC Johnson & Son Inc.

Фіск Джонсон, голова і гендиректор S.C. Johnson, пра-пра-внук засновника компанії Семюеля Джонсона Фото SC Johnson & Son Inc.

Капітал: $38,5 млрд

Джерело статків: S.C. Johnson

Кількість членів родини: принаймні 70

Семюель Кертіс Джонсон у 1886-му купив компанію з виробництва паркету. За два роки він винайшов засіб для полірування підлоги. Сьогодні їй належать такі бренди як Windex, Shout, Ziploc і Raid. Родина й досі одноосібно контролює компанію, продажі якої оцінюють в $11,2 млрд.

Герберт Фіск Джонсон ІІІ, пра-пра-внук засновника, — її голова і гендиректор. Його сестра, Гелен Джонсон-Лейполд, — голова і гендиректорка Johnson Outdoors, публічної компанії, яка займається знаряддям для підводного плавання, пічками та наметами для походів.

8. Кеті

Семюел Труетт Кеті, Chick-fil-A

Семюел Труетт Кеті, засновник американської мережі закладів швидкого харчування Chick-fil-A

Капітал: $33,6 млрд

Джерело статків: Chick-fil-A

Рідне місто: Атланта, Джорджія

Кількість членів родини: принаймні 47

Перша родина, яка збагатилася на виробництві смаженої курятини, пройшла довгий шлях з часу, як Семюел Труетт Кеті (с. 2014 рік) відкрив свій перший заклад Chick-fil-A у торговому центрі в Атланті у 1967-му. Сьогодні мережею з понад 3000 ресторанів керує його онук Ендрю. У 2021-му він замінив на посаді гендиректора свого батька, Дена.

У 2022-му загальні продажі Chick-fil-A склали $6,4 млрд, а наступного року вона планує відкрити перший закордонний заклад у Британії. Однією із традицій мережі є те, що вона не працює по неділях.

9. Дункан

Капітал: $30 млрд

Джерело статків: трубопроводи

Рідне місто: Гьюстон, Техас

Кількість членів родини: принаймні 13

Ден Дункан (с. 2010 рік) започаткував газо- і нафтопровідну компанію Enterprise Products Partners у 1968-му із кількома партнерами і капіталом в $10 000. З того часу вона неабияк розрослася, проклала понад 80 000 км трубопроводів і дає понад $58 млрд щорічного виторгу.

Початкових партнерів Дункана уже давно немає, а статки, які він залишив своїм чотирьом дітям, потроїлися з часу його смерті завдяки щедрим дивідендам і зростанню цін на акції.

Ренда Дункан Вільямс, старша дитина Дена, очолює раду директорів компанії з 2013-го. Вона єдина, хто задіяна у родинному бізнесі.

10. Кокс

Алекс Тейлор, Cox Enterprises /Cox Enterprises

Алекс Тейлор, гендиректор Cox Enterprises Фото Cox Enterprises

Капітал: $26,8 млрд

Джерело статків: медіа

Рідне місто: Атланта

Кількість членів родини: принаймні 37

У медійний гігант Cox Enterprises входять Cox Communications (кабельна інфраструктура), Cox Automotive (Autotrader, Kelley Blue Book і Manheim) і газети, серед яких Atlanta Journal-Constitution. Алекс Тейлор, 49-річний гендиректор корпорації, є представником четвертого покоління родини. Продажі Cox Enterprises нині становлять $22,1 млрд.

У липні Джеймс «Фергі» Чемберс, двоюрідний брат Тейлора і самопроголошений комуніст, оголосив, що продав свої акції назад самій компанії на знак протесту проти того, що вона підтримує фінансово тренувальний центр поліцейських і пожежників.

Які ще родини опинилися у списку «Династій-декамільярдерів» (11-44 місце)

Місце Родина Капітал Джерело багатства Рідне місто Кількість членів родини
Місце 11 Лаудер Капітал $25,9 млрд Джерело багатства Estée Lauder Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 20
Місце 12 Гант Капітал $24,8 млрд Джерело багатства Нафта Рідне місто Даллас Кількість членів родини Понад 100
Місце 13 Ньюгауз Капітал $24,1 млрд Джерело багатства Condé Nast, газети Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 24
Місце 14 Герст Капітал $22,4 млрд Джерело багатства Hearst Corp. Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 67
Місце 15 Буш Капітал $20 млрд Джерело багатства Anheuser-Busch Рідне місто Сент-Луїс Кількість членів родини Близько 21
Місце 16 Реєс Капітал $19,9 млрд Джерело багатства Дистрибуція їжі та пива Рідне місто Чикаго Кількість членів родини Близько 39
Місце 17 Сміт Капітал $19,8 млрд Джерело багатства Промислове обладнання, банкінг Рідне місто Чикаго Кількість членів родини Близько 165
Місце 18 Міллстоун-Вінтер-Гейман Капітал $19,2 млрд Джерело багатства Покрівельні матеріали, хімія Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 17
Місце 19 Тейлор Капітал $19,2 млрд Джерело багатства Enterprise Rent-A-Car Рідне місто Сент-Луїс Кількість членів родини 14
Місце 20 Батт Капітал $18,8 млрд Джерело багатства Супермаркети Рідне місто Сан-Антоніо Кількість членів родини Близько 56
Місце 21 Зіфф Капітал $18,5 млрд Джерело багатства Видавництво, інвестиції Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 15
Місце 22 Дюпон Капітал $18,1 млрд Джерело багатства DuPont Рідне місто Вілмінгтон, штат Делавер Кількість членів родини Близько 3500
Місце 23 Дорранс Капітал $17 млрд Джерело багатства Campbell Soup Рідне місто Камден, Нью-Джерсі Кількість членів родини Близько 87
Місце 24 Браун Капітал $16,5 млрд Джерело багатства Jack Daniel’s Рідне місто Луїсвіль, Кентуккі Кількість членів родини Близько 25
Місце 25 Колер Капітал $16,2 млрд Джерело багатства Сантехніка Рідне місто Колер, Вісконсин Кількість членів родини Близько 20
Місце 26 Джонсон Капітал $16 млрд Джерело багатства Johnson & Johnson, ФК «Нью-Йорк Джетс» Рідне місто Нью-Брунсвік, Нью-Джерсі Кількість членів родини Близько 8
Місце 27 Маєр Капітал $15,9 млрд Джерело багатства Супермаркети Рідне місто Ґранд-Репідс, Мічиган Кількість членів родини Близько 18
Місце 28 Марріотт Капітал $15,9 млрд Джерело багатства Готелі Рідне місто Бетесда, Мериленд Кількість членів родини Близько 100
Місце 29 Страйкер Капітал $15,9 млрд Джерело багатства Медичне обладнання Рідне місто Каламазу, Мічиган Кількість членів родини Близько 11
Місце 30 Краун Капітал $14,7 млрд Джерело багатства Оборонна промисловість, інвестиції Рідне місто Чикаго Кількість членів родини Близько 24
Місце 31 Геслам Капітал $14,4 млрд Джерело багатства Стоянки для вантажівок, команда з американського футболу «Клівленд Браунс» Рідне місто Ноксвіль, Теннессі Кількість членів родини Близько 33
Місце 32 Чао Капітал $14,2 млрд Джерело багатства Хімія, будматеріали Рідне місто Гьюстон Кількість членів родини Близько 21
Місце 33 Роллінс Капітал $14,2 млрд Джерело багатства Orkin pest control Рідне місто Атланта Кількість членів родини Близько 10
Місце 34 Меллон Капітал $14,1 млрд Джерело багатства Банківська справа Рідне місто Пітсбург Кількість членів родини Близько 200
Місце 35 Гьюз Капітал $13,8 млрд Джерело багатства Складські приміщення Рідне місто Ґлендейл, Каліфорнія Кількість членів родини Близько 12
Місце 36 Басс Капітал $13,3 млрд Джерело багатства Нафта, інвестиції Рідне місто Форт-Ворт, Техас Кількість членів родини Близько 20
Місце 37 Фармер Капітал $12,5 млрд Джерело багатства Спецодяг Рідне місто Цинциннаті, Огайо Кількість членів родини Близько 40
Місце 38 Саймон Капітал $11,6 млрд Джерело багатства Торговельні центри Рідне місто Індіанаполіс, Індіана Кількість членів родини Близько 43
Місце 39 Дженкінс Капітал $11,2 млрд Джерело багатства Супермаркети Рідне місто Лейкленд, Флорида Кількість членів родини Близько 29
Місце 40 Симплот Капітал $11,1 млрд Джерело багатства Агро Рідне місто Бойз, Айдахо Кількість членів родини Близько 23
Місце 41 Джонсон Капітал $10,5 млрд Джерело багатства Пайові інвестфонди Рідне місто Сан-Матео, Каліфорнія Кількість членів родини Близько 26
Місце 42 Рокфеллер Капітал $10,3 млрд Джерело багатства Нафта, інвестиції Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 200
Місце 43 Тіш Капітал $10,1 млрд Джерело багатства Диверсифіковані Рідне місто Нью-Йорк Кількість членів родини Близько 47
Місце 44 Бектел Капітал $10 млрд Джерело багатства Будівництво, інженерія Рідне місто Сан-Франциско Кількість членів родини Близько 8

Як ми рахували

Forbes не включав до списку індивідуальних мільярдерів (і їхніх вдів у певних випадках), яким належать усі статки родини і які потрапили до нашого рейтингу «400 найбагатших американців». Кількість членів родини — це приблизний підрахунок живих нащадків (і їхніх чоловіків/дружин) засновника сімейного багатства. Підрахунок родинних статків здійснено на основі цін на акції від 16-го січня 2024 року.

Читати більше Згорнути

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *