Хто з американських мільярдерів найбільше жертвує на благодійність? Баффет, Гейтси та Сорос

Forbes USA опублікував рейтинг «25 найбільших благодійників США» у 2023-му. Воррен Баффет – незмінний лідер списку філантропів кілька років поспіль. Але у 2023-му до рейтингу увійшли чотири новачки. Хто з американських багатіїв не шкодує віддавати мільярди доларів на добрі справи?

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Пожертви 25 найбільших філантропів США за все їхнє життя виросли до майже $211 млрд на 30 грудня 2023-го. Це приблизно на 7% більше у порівнянні з минулорічними підрахунками. Загальна сума благодійних подаянь за 2023 рік склала майже $25 млрд.

Втім зростання пожертв навіть і близько не порівняти зі зростанням статків благодійників за минулий рік. 25 найбільших благодійників, які увійшли до рейтингу, разом згенерували $1,35 трлн, що на 44% більше, ніж торік.

Найбільшим філантропом цьогоріч знову став 93-річний гендиректор Berkshire Hathaway Воррен Баффет зі $56,7 млрд пожертв за все життя. Це 30% від його статків.

Найшвидше роздає свої статки на благодійність письменниця та ексдружина мільярдера Джефа Безоса – Маккензі Скотт. Менш ніж за пʼять років вона пожертвувала майже $16,6 млрд 1954 організаціям. Якщо рахувати в часовому проміжку, це виходить більше за всіх інших філантропів, окрім чотирьох інших учасників рейтингу, які займаються благодійністю втричі довше.

Наразі із 4% акцій Amazon, які Скотт отримала після розлучення з Безосом, у неї їх залишилося менше 2%.

Цього року рейтинг філантропів поповнився чотирма новачками. Серед них Барбара Піковер, вдова мільярдера-інвестора Джеффрі Піковера – найбільшого бенефіціара фінансової піраміди Бернарда Мейдоффа. У 2010-му, в рамках угоди з владою США, Піковер погодилася повернути «фінансовим жертвам» Медоффа $7,2 млрд. Решту грошей чоловіка вдова частково вклала у створену нею організацію JPB Foundation.

Новачки витіснили з рейтингу двох минулорічних учасників, яких уже немає серед живих. Це співзасновник Duty Free Shoppers Чак Фіні (с. жовтень 2023-го), якого називають натхненником «Присяги дарування», та співзасновник Intel Гордон Мур (с. березень 2023-го) і його дружина Бетті (с. грудень 2023-го). Разом новачки рейтингу роздали менше $8 млрд – приблизно стільки ж пожертвував сам Фіні.

$1,44 млрд пожертв за все життя – цьогорічний нижній поріг для потрапляння до рейтингу. Це трохи більше за $1,4 млрд попереднього списку.

Тринадцять із 25 учасників підписали «Присягу дарування», згідно з якою вони обіцяють роздати принаймні половину своїх статків за життя або після смерті. Наразі поки що тільки Джордж Сорос віддав понад половину свого багатства, хоч він і не є підписантом присяги.

25 найбільших благодійників США

Воррен Баффет

Воррен Баффет, благодійність. /Gettyimages

Воррен Баффет Фото Gettyimages

Пожертви за все життя: $56,7 млрд, +$5,2 млрд у порівнянні з попереднім списком

Фокус благодійної діяльності: здоровʼя, подолання бідності

Власний капітал: $131 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 30%

Гендиректор Berkshire Hathaway пообіцяв пожертвувати понад 99% своїх статків «за свого життя або після смерті» у своєму листі, який супроводжував долучення до «Присяги дарування» у 2010-му. Цю ініціативу він заснував спільно з Біллом і Меліндою Ґейтсами, щоб заохотити мільярдерів до філантропії.

З 2006-го Баффет щорічно жертвує свої акції Berkshire фонду Bill & Melinda Gates Foundation та чотирьом благодійним організаціям, які належать трьом його дітям і покійній дружині.

З 2006-го власний капітал Баффета із $42 млрд виріс втричі завдяки стабільному зростанню вартості акцій Berkshire Hathaway. Тобто йому ще далеченько до досягнення його «жертовної» мети.

Білл Ґейтс і Мелінда Френч Ґейтс

Мелінда Френч Ґейтс і Білл Ґейтс /Getty Images

Мелінда Френч Ґейтс і Білл Ґейтс Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $42,5 млрд, +$4,1 млрд

Фокус благодійної діяльності: здоровʼя, подолання бідності

Власний капітал: $125 млрд, $10,6 млрд

Частка пожертви від загального власного капіталу: 24%

Білл і Мелінда продовжують спільно керувати Bill & Melinda Gates Foundation попри їхнє розлучення у 2021 році. Forbes рахує пожертви колишньої пари як загальну суму.

Річний бюджет їхнього фонду, який, серед іншого, займається вакцинацією дітей у бідних країнах, регулярно збільшується. У січні фонд оголосив, що цьогоріч бюджет Bill & Melinda Gates Foundation складатиме $8,6 млрд. Це на $300 млн більше, ніж минулоріч. Їхня мета – дійти до $9 млрд у 2026 році.

Bill & Melinda Gates Foundation є одним зі спонсорів багаторічного клінічного випробування нової вакцини від легеневого туберкульозу, на який не діє наявна протитуберкульозна вакцина.

Джордж Сорос

Getty Images

Джордж Сорос Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $21 млрд, +$2,6 млрд

Фокус благодійної діяльності: демократія, права людини

Власний капітал: $6,7 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 65%

За 30 років засновник гедж-фонду Джордж Сорос, 93, віддав $32 млрд своїх статків організації Open Society Foundations, яка повідомляє, що в 2022-му витратила $21 млрд. Вона фінансує групи, що займаються проблемами демократії, прозорості і свободи слова у близько 120 країнах.

До Open Society Foundations входить кілька організацій. У США однією із них є Open Society Institute, яка зареєстрована як благодійна і має чистих активів на $4,5 млрд. У грудні 2022-го сина Сороса, Алекса, обрали головою Open Society Foundations.

Майкл Блумберг

Майкл Блумберг /Getty Images

Майкл Блумберг Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $17,4 млрд, +$3 млрд

Фокус благодійної діяльності: кліматичні зміни, здоровʼя, освіта

Власний капітал: $96,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 15%

Засновник фінансової і медійної компанії Bloomberg LP Майкл Блумберг, 82, пожертвував у 2023-му на $1,3 млрд більше, ніж у 2022-му. Він віддав протягом кількох років $500 млн в Beyond Carbon, ініціативу з подолання кліматичної кризи.

Впродовж чотирьох років він пожертвував $420 млн проєкту зі зниження куріння у 110 країнах, серед яких Китай та Індія. Після нападу ХАМАС на Ізраїль у жовтні 2023-го, Блумберг віддав $44 млн Magen David Odom, ізраїльській національній службі екстреної медичної допомоги.

Минулого року він пообіцяв, що пожертвує свою частку в Bloomberg LP організації Bloomberg Philanthropies, коли помре, якщо не раніше.

Маккензі Скотт

Маккензі Скотт /Getty Images

Маккензі Скотт Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $16,58 млрд, +$2,15 млрд

Фокус благодійної діяльності: економічна, расова і гендерна рівність

Власний капітал: $35,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 32%

У 2023-му Скотт віддала $2,15 млрд 360 організаціям у 35 штатах США та інших країнах. Серед отримувачів її допомоги опинилися Camfed, загальноафриканська організація, яка підтримує освіту дівчат і лідерство жінок; британська Just the Pill, яка доставляє абортивні пігулки поштою; і американська група Legal Aid, яка пропонує правову допомогу малозабезпеченим.

У Скотт немає традиційного благодійного фонду, але деякі свої пожертви вона робить через донорські фонди. Список, куди філантропка віддала гроші, вона публікує на сайті Yield Giving.

Джим і Мерилін Саймонси

Пожертви за все життя: $6,03 млрд, +$830 млн

Фокус благодійної діяльності: фундаментальні наукові дослідження, математика

Власний капітал: $30,7 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 16%

У червні 2023-го Саймонси віддали $500 млн фонду Університету штату Нью-Йорк, де Джим колись очолював факультет математики, а його дружина отримала економічну освіту. Саймонс працював там до заснування власного гедж-фонду Renaissance Technologies. Ця пожертва піде на постійне фінансування стипендій для студентів і викладачів, а також на дослідження і клінічну допомогу.

Подружжя також пожертвувало $100 млн ініціативі New York Climate Exchange, яка розроблятиме рішення для світової кліматичної кризи.

Марк Цукерберг і Прісцила Чен

Марк Цукерберг і Прісцила Чен /Getty Images

Марк Цукерберг і Прісцила Чен Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $4,5 млрд, +$600 млн

Фокус благодійної діяльності: наука, освіта

Власний капітал: $165 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 3%

Гендиректор Meta і його дружина, лікарка-педіатр, розширили свою благодійну підтримку науки, оголосивши минулого року про створення і фінансування двох нових «бохабів». Це дослідницька співпраця низки університетів в Чикаго і Нью-Йорку, яка має на меті краще зрозуміти роботу людських тканин і розробити імунні клітини для раннього виявлення і лікування хвороб.

Хаби стали частиною амбітного плану пари розробити інструменти і поглибити знання, які б допомогли лікувати, контролювати чи запобігати всім хворобам до кінця цього століття.

Стів і Конні Баллмери

Конні і Стів Баллмери /Getty Images

Конні і Стів Баллмери Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $3,75 млрд, +$850 млн

Фокус благодійної діяльності: економічна мобільність

Власний капітал: $123 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 3%

У вересні 2023-го ексгендиректор Microsoft і його дружина оголосили про пожертву у $175 млн протягом наступних семи років американській організації Strive Together, яка підтримує дітей із бідних родин. Так вони планують допомогти 4 млн молодих людей стати на шлях економічної мобільності.

$165 млн протягом шести років направлятимуть Communities in Schools, яка допомагає недофінансованим державним школам у США. У пари немає власного благодійного фонду, а список їхніх грантів можна знайти на сайті Ballmer Group.

Філ і Пенні Найти

Філ Найт, Nike /Getty Images

Філ Найт Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $3,6 млрд, +$230 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта

Власний капітал: $42,5 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 7%

Засновник Nike і його дружина Пенні у квітні оголосили про дарування $400 млн пожертв упродовж 5–10 років, який піде у фонд підтримки освітніх програм для темношкірих мешканців Портленду. Минулоріч Найти зробили черговий транш з обіцяних у 2021-му $500 млн на створення Відділення для прискорення наукових досліджень при Університеті Орегону, яке назване на честь пари. Цей університет – альма-матер Найта.

Джефф Безос

Джефф Безос /Getty Images

Джефф Безос Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $3,33 млрд, +$540 млн

Фокус благодійної діяльності: довкілля, освіта

Власний капітал: $196 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 2%

Засновник Amazon і його наречена Лорен Санчез оголосили про створення $100-мільйонного фонду Maui Fund після лісової пожежі в американському штаті Гаваї у серпні 2023-го. Поки що фонд передав близько 15% цієї суми місцевим неприбутковим організаціям.

Один із його благодійних фондів Bezos Earth на $10 млрд, мета якого – боротьба з глобальним потеплінням, у 2023-му роздав грантів на $210 млн. Інший – Earth Fund, спрямує $400 млн на збільшення зелених зон у занедбаних громадах Альбукерки, Атланти і Лос-Анджелесу.

38 організацій у 23 штатах США, Вашингтоні та Пуерто-Ріко вже отримали від The Bezos Day 1 Families Fund $117,5 млн на допомогу бездомним родинам знайти постійне житло.

Едіт Брод і родина

Пожертви за все життя: $3,3 млрд, +$160 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, мистецтво, наука

Власний капітал: $7 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 32%

Едіт і її покійний чоловік Ілай (с. 2021 рік), страховий і будівельний мільярдер, зробили свій внесок у розвиток Лос-Анджелесу: заснували музей сучасного мистецтва з безкоштовним входом The Broad і концертний зал BroadStage при Коледжі Санта-Моніки.

Останні кілька років Broad Foundation змінив свій фокус благодійності. Тепер він надає гранти лос-анджелеським неприбутковим організаціям, як-от Great Public Schools Now. Її напрям роботи – літні школи для дітей із малозабезпечених родин.

Барбара Піковер

Барбара та Джеффрі Піковери /Getty Images

Барбара та Джеффрі Піковери, січень 2022-го. Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $3,15 млрд, новачок

Фокус благодійної діяльності: довкілля, бідність, медичні дослідження

Власний капітал: інвестиції

Частка пожертви від власного капіталу: дані недоступні

Піковер, 81, створила JPB Foundation у 2011-му, за два роки після смерті її чоловіка Джеффрі Піковера. Фонд підтримує ініціативи щодо довкілля, подолання бідності, репродуктивних прав і медичних досліджень. Також фінансує організації, робота яких повʼязана зі зміцненням демократії.

JPB Foundation, у якої у 2022-му було активів на $4,1 млрд, у 2023-му роздала $425 млн грантів. Протягом 20 років, до 2010-го, подружжя видало грантів на понад $275 млн через Picower Foundation.

Сергій Брін

Пожертви за все життя: $3,02 млрд, +$470 млн

Фокус благодійної діяльності: хвороба Паркінсона, економічна мобільність, кліматичні зміни

Власний капітал: $119 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 2%

Брін, який заснував Google разом із Ларрі Пейджем у 1998-му, віддав понад $1,25 млрд на дослідження хвороби Паркінсона, понад $150 млн з яких у 2023-му. Понад 10 років тому Брін розповів, що має генетичну мутацію, яка збільшує ризики виникнення у нього цієї нейродегенеративної хвороби.

Завдяки його підтримці фундаментальних досліджень у цій сфері минулого року було виявлено варіант гену, який вчетверо збільшує ризик розвитку хвороби Паркінсона у людей, що мають африканське походження.

Брін підтримує групи, що працюють над зменшенням впливу кліматичних змін. Минулоріч він віддав $40 млн у Climate Imperative Foundation.

Лінн і Стейсі Шустермани

Стейсі Шустерман /Getty Images

Стейсі Шустерман під час CareFest у UCLA Meyer and Renee Luskin Conference Center, 3 листопада 2023 року, Лос-Анджелес, Каліфорнія. Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $2,93 млрд, +$410 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, єврейська громада, гендерна і репродуктивна рівність

Власний капітал: $4,5 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 39%

Дружина і донька покійного нафтового мільярдера Чарльза Шустермана (с. 2000 рік) керують родинним фондом. Вони збільшили допомогу ізраїльським організаціям після терористичного нападу ХАМАСу, серед яких ELEM, що підтримує молодь у складних обставинах.

Дастін Московіц і Кері Тьюна

Пожертви за все життя: $2,82 млрд, +$710 млн

Фокус благодійної діяльності: світова охорона здоровʼя, справедливе правосуддя

Власний капітал: $17,2 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 14%

Гранти, які співзасновник Facebook і його дружина, видали минулого року: $10,5 млн на вивчення потенційних ризиків поступу ШІ, на дослідження наслідків перебування під дією свинцю. Пара також взяла участь у фінансуванні клінічних випробувань нової вакцини проти малярії під назвою R21, яку ВООЗ у жовтні рекомендувала для запобігання малярії у дітей.

Пʼєр і Пем Омідьяри

Пʼєр і Пем Омідьяри /Getty Images

П’єр Омідьяр, засновник і голова EBay Inc. (л.), та його дружина Памела Омідьяр під час церемонії вручення медалі Карнегі за благодійність, Нью-Йорк, США, 20 жовтня 2011 року. Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $2,57 млрд, +$750 млн

Фокус благодійної діяльності: подолання бідності, права людини, освіта

Власний капітал: $6,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 29%

Засновник Ebay і його дружина – благодійники у багатьох напрямках. Їхня Omidyar Network займається соціальними змінами, Humanity United бореться проти трафікінгу і примусової праці. Democracy Fund опікується вільними і чесними виборами, а освітня Imaginable Futures працює в 50 країнах.

За 2023-й подружжя роздало понад $250 млн, а +$750 млн – сума пожертв у 2021–2023 роках.

Майкл і Сьюзен Делли

Сьюзен і Майкл Делли /Getty Images

Сьюзен і Майкл Делли Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $2,43 млрд, немає даних

Фокус благодійної діяльності: освіта, економічна стабільність

Власний капітал: $73 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 3%

Фонд Michael & Susan Dell Foundation, який, серед іншого, видає стипендії на навчання малозабезпеченим студентам в США і Південній Африці, отримав чимале вливання від компʼютерного магната у 2023-му, як і донорські фонди пари.

Між жовтнем і груднем минулого року Делл віддав акцій на понад $900 млн цим організаціям. Ще у 2022-му у фонду подружжя було $1,6 млрд активів. Представник Деллів не поділився деталями минулорічних пожертв пари.

Кен Ґріффін

Кен Гріффін /Getty Images

Кен Гріффін, засновник і головний виконавчий директор Citadel LLC, під час конференції Skybridge Alternatives (SALT) у Лас-Вегасі, США, 11 травня 2016 року. Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $2,17 млрд, +$610 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, економічна мобільність, медичні дослідження

Власний капітал: $37,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 5%

У квітні Гріффін пожертвував $300 млн факультету мистецтв і науки Гарварду, де також навчався. У січні цього року він сказав, що припинить давати гроші альма-матер через її реакцію на антисемітизм в рамках навчального закладу.

Ґріффін і мільярдер Девід Ґеффен у грудні разом віддали $400 млн нью-йоркському центру дослідження раку Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Дональд Брен

Пожертви за все життя: $2,11 млрд, +$10 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, охорона природи

Власний капітал: $18 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 12%

Каліфорнійський мільярдер, якому нині 91, продовжує фінансувати проєкт Solar Space Каліфоннійського технологічного інституту, на який він пообіцяв витратити $100 млн у 2011-му. Ця ініціатива шукає спосіб збирати сонячну енергію з космосу і спрямовувати її на Землю. В рамках своєї обіцянки він віддав минулого року $10 млн.

Джордж Кайзер

Джордж Кайзер /Getty Images

Джордж Кайзер за своїм знаменитим брудним столом в офісі Kaiser Francis Oil у Талсі, Оклахома, 4 серпня 2017 року. Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $2,02 млрд, +$340 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, здоровʼя, подолання бідності

Власний капітал: $14,4 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 12%

Нафтовий і банківський мільярдер концентрує свої пожертви на місті Талса, де давно живе. Його фонд George Kaiser Family Foundation минулого року роздав грантів на $34 млн організаціям, що займаються дошкільною освітою. Ще $12 млн у формі грантів пішли на справедливе правосуддя. Нові дані включають пожертви за 2022-й і 2023-й.

Джон і Лора Арнольди

Пожертви за все життя: $1,98 млрд, +$350 млн

Фокус благодійної діяльності: освіта, справедливе правосуддя, охорона здоровʼя

Власний капітал: $3,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 38%

Адвокатка і засновник гедж-фонду підтримують організаії, що займаються справедливим правосуддям і охороною здоровʼя. У 2023-му від них отримали гроші Safe States Alliance, яка розширює бази даних випадків насилля з використанням зброї, і Justice Action Network, що займається реформою кримінальної системи.

$350 млн – сума їхніх пожертв у 2022-му і 2023 роках.

Чарльз Кох

Чарльз Кох /Getty Images

Чарльз Кох Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $1,8 млрд, немає даних

Фокус благодійної діяльності: освіта, подолання бідності, справедливе правосуддя

Власний капітал: $55,3 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 3%

З 2020-го по 2022-й 88-річний «фанатик вільного ринку» та голова Koch Industries, другої за величиною приватної компанії в США, пожертвував неприбутковим організаціям Believe in People та CCKc4 акції свого сімейного конгломерату $5,3 млрд. Ними керують син Коха – Чейз, співвиконавчий директор Koch Industries Дейв Робертсон і Браян Хукс, генеральний директор некомерційної мережі Stand Together Коха.

Представник Коха не поділився деталями пожертв мільйрдера у 2023-му.

Берні і Біллі Маркуси

Пожертви за все життя: $1,75 млрд, новачки

Фокус благодійної діяльності: єврейські фонди, ветерани, медичні дослідження

Власний капітал: $10 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 15%

Співзасновник Home Depot Берні Маркус разом із дружиною займається благодійністю через фонд Marcus Foundation. У 2022–2023 роках вони задонатили майже $400 млн неприбутковим організаціям. Щоб вирішити проблему високого рівня самогубств серед ветеранів, Маркус створив Avalon Action Alliance, ініціативу, яка по всій країні опікується здоровʼям ветеранів. Також пара долучилася до підтримки ізраїльського народу після терористичного нападу ХАМАС.

Амос і Барбара Гостеттери

Пожертви за все життя: $1,61 млрд, новачки

Фокус благодійної діяльності: клімат, гуманітарні науки, освіта

Власний капітал: $3,5 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 32%

Подружжя, яке завдячує своїми статками кабельному телебаченню, фінансує переважно організації у Массачусетсі через свій бостонський фонд Barr Foundation. Чистих активів у нього – на $1,9 млрд.

Минулого року вони пожертвували понад $100 млн у формі грантів, зокрема $5 млн на розширення доступного житла, $4 млн на вдосконалення транспорту у бідних громадах і $2,2 млн на розвиток доступу до набережної і збільшення зелених насаджень у Бостоні.

Ерік і Венді Шмідти 

Ерік Шмідт /Getty Images

Ерік Шмідт Фото Getty Images

Пожертви за все життя: $1,44 млрд, новачки

Фокус благодійної діяльності: відновлювана енергія, чистота океанів

Власний капітал: $21,5 млрд

Частка пожертви від власного капіталу: 6%

Колишній гендиректор Google і його дружина підтримують ініціативи із захисту довкілля і програми допомоги талановитій молоді через три фонди: Schmidt Ocean Institute, Schmidt Family Foundation і Eric and Wendy Schmidt Fund For Strategic Innovation. Через останній фонд подружжя пообіцяло у 2021 році виділити $1 млрд на повну оплату вищої освіти найталановитішим підліткам. Протягом останніх трьох років цю щедрість на собі відчули загалом 300 студентів.

Представник Шмідтів відмовився розкривати деталі пожертв пари у 2023-му.

Методологія

Підрахунки Forbes включають пожертви за все життя американських громадян до кінця 2023-го в доларах на рахунки адресатів благодійної допомоги. Ми не враховували гроші, які лежать на рахунках фондів і від яких ще не було жодної користі. Також ми не брали до уваги обіцяні, але не перераховані гроші або ті, що пішли в донорські фонди. Хіба що благодійник поділився конкретними даними про справи, на які пішли гроші з фонду. Власні статки подано на 9 лютого 2024-го.

Читати більше Згорнути

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *