Топ-10 найбагатших людей світу за версією Forbes – хто у списку

Forbes US 1 лютого оновив свій список найбагатших людей світу. Їхні загальні статки наразі становлять $1,44 трлн. Це майже на $30 млрд менше, ніж місяцем раніше. А американського винахідника Ілона Маска знову посунув з першого місця французький бізнесмен та власник люксових товарів LVMH Бернар Арно. Forbes «урізав» статки американського підприємця на $25,5 млрд

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Для Ілона Маска січень виявився дуже багатим на події. Його автомобільна компанія Tesla 24 січня оголосила, що у 2024-му очікує на «помітно» повільніше зростання. Наступного дня її акції впали на 12%.

30 січня суддя штату Делавер анулював пакет винагороди Маску як гендиректору Tesla на суму майже $51 млрд, який йому призначили у 2018-му. Через цей вирок Forbes зменшив оцінку пакету опціонів, які виділили Маску, на 50%, «урізавши» його статки на $25,5 млрд. Таким чином він поступився першим місцем у рейтингу найбагатших людей світу.

А майже новим лідером рейтингу став француз Бернар Арно, який був на другому місці з червня 2023 року (тоді він теж на початку року зайняв перше місце). Гігант люксових товарів LVMH, де Арно гендиректор, минулого місяця повідомив про 9% зростання виторгу у 2023-му – до $94 млрд. І це попри економічне ослаблення в Китаї та Європі.

Девʼять із 10 учасників на 1 лютого багатші, ніж були місяць тому. Уся десятка разом варта приголомшливих $1,44 трлн. Через зниження статків Маска ця сума менше за загальні статки минулого місяця – $1,47 трлн.

Найприбутковішим минулий місяць став для гендиректора Facebook Марка Цукерберга, який розбагатів на $12,4 млрд, і Бернара Арно, який за січень збагатився на $10,1 млрд. Все завдяки зростанню цін на акції їхніх компаній.

Протягом року Forbes щодня оновлює оцінку статків найбагатших людей світу. Багато мільярдерів тримають більшість своїх статків в акціях компаній, які вони заснували. Так як ціни на них коливаються, то коливаються й оцінки мільярдерів.

Чинний список показує ситуацію з власним капіталом 10 найбагатших людей світу станом на 1 лютого 2024 року за версією Forbes.

1. Бернар Арно

Бернар Арно LVMH /Getty Images

Бернар Арно Фото Getty Images

Власний капітал: $210,8 млрд

Джерело статків: LVMH/люксові товари

Вік: 74

Місце проживання: Париж

Громадянство: Франція

Бернар Арно – гендиректор і голова LVMH, найбільшої у світі компанії з виробництва предметів розкоші. Арно повернувся на перше місце списку найбагатших Forbes 31 січня 2024-го через те, що його конкурент за перше місце – Ілон Маск – збіднів, а акції LVMH виросли.

Арно створив найбільшу у світі компанію люксових товарів, до якої входять близько 70 модних і косметичних брендів: Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora і ювелірний дім Tiffany & Co.

Його батько розбагатів на будівельному бізнесі. А Бернар починав розбудовувати свою люкс-імперію з бренду Christian Dior, частину акцій якого придбав за $15 млн.

Всі пʼятеро дітей Арно працюють в імперії батька. Минулого місяця він призначив двох своїх синів, 31-річного Александра і 29-річного Фредеріка, до ради LVMH. Його 48-річна донька Дельфіна, яка керує Dior, і 46-річний Антуан, вже входять до ради. Наймолодший син Арно, Жан, якому 25, заправляє напрямом годинників у Louis Vuitton.

Арно очолював рейтинг найбагатших людей світу першу половину 2023 року, але втратив цю позицію у червні. На 1 лютого 2024-го, згідно з оцінкою Forbes, статки француза виросли на близько $10 млрд порівняно з даними місяць тому. Все завдяки зростанню акцій LVMH.

2. Ілон Маск

Ілон Маск Tesla, SpaceX, X (Twitter) /Getty Images

Ілон Маск Фото Getty Images

Власний капітал: $182,6 млрд

Джерело статків: Tesla, SpaceX, X (Twitter)

Вік: 52

Місце проживання: Остін, Техас

Громадянство: США

Маск – гендиректор електромобільної компанії Tesla, космічної фірми SpaceX і соцмережі X. Він володіє приблизно 13% акцій Tesla, а частина з них під заставою кредитів.

У жовтні 2022-го Маск купив соцмережу Twitter (тепер відома як X) за $44 млрд і тримає близько 74% компанії. Наразі соцмережа вдвічі дешевша.

Родом із Південної Африки, Маск переїхав до Канади перед своїм 18-м днем народження, працював на різних роботах, вступив до Королівського Університету в Онтаріо, а потім перевівся до Університету Пенсильванії, де отримав диплом бакалавра з економіки.

У 2000-му він обʼєднав свій онлайн-банк X.com з іншим схожим банком Пітера Тіля, щоб створити сервіс PayPal, який eBay купила у 2002-му за $1,4 млрд. Також у 2002-му він заснував SpaceX.

У 2004 році підприємець приєднався до Tesla як інвестор і голова компанії після року її існування; пізніше його занесли до списку співзасновників Tesla. Маск, який став гендиректором компанії у 2008-му, зробив її публічною у 2010 році. У 2020-му і 2021 році ринкова капіталізація Tesla стрімко зросла.

У вересні 2021-го Маск став найзаможнішою людиною у світі. У листопаді 2021 року його статки виросли до приголомшливих $320 млрд.

Маск залишався найбагатшим на планеті до грудня 2022-го, коли падіння акцій Tesla призвело до скорочення його статків. Ексцентричний мільярдер повернув собі звання найбагатшої людини у світі на початку червня 2023 року й утримував його до вищезгаданого рішення судді в Делавері.

За перший місяць цього року власний капітал Маска обвалився на $68,7 млрд.

3. Джефф Безос

Джефф Безос Amazon /Getty Images

Джефф Безос Фото Getty Images

Власний капітал: $177,4 млрд

Джерело статків: Amazon

Вік: 60

Місце проживання: Медіна, Вашингтон

Громадянство: США

Джефф Безос пішов із посади гендиректора гіганта е-комерції Amazon у липні 2021-го, але залишається його головою. Того ж місяця він злітав у космос на ракеті, яку збудувала його приватна космічна компанія Blue Origin. За січень 2024 року він розбагатів на близько $3 млрд у результаті зростання ціни на акції Amazon.

Своє головне дітище, Amazon.com, Безос заснував у власному гаражі в Сіетлі у 1994-му, після того як покинув роботу у нью-йоркському хедж-фонді D.E. Shaw. Amazon починався як онлайн-книгарня в час, коли мало хто замовляв товари через інтернет. Зрештою компанія виросла в гіганта е-комерції, лідера в галузі хмарних сховищ і продюсерську компанію, яка наповнює контентом стрімінгову платформу Amazon Prime Video.

Безос очолював рейтинг світових мільярдерів за версією Forbes з 2018 року по 2021-й.

У 2019 році Безос розлучився з дружиною Маккензі. В рамках угоди про розірвання шлюбу вона отримала 4% акцій Amazon, а у Безоса залишилося 12%. З того часу він продав чи віддав частину своєї частки і наразі у нього менше 10% компанії.

За підрахунками Forbes, з часу виходу Amazon на біржу у 1997-му Безос продав своїх акцій компанії на понад $27 млрд. Через інвестиційну компанію Bezos Expeditions він вклав гроші у низку фірм, серед яких Airbnb і Workday (розробляє ПЗ).

4. Ларрі Еллісон

Ларрі Еллісон Oracle /Getty Images

Ларрі Еллісон Фото Getty Images

Власний капітал: $139,3 млрд

Джерело статків: Oracle

Вік: 79

Місце проживання: Вудсайд, Каліфорнія

Громадянство: США

Ларрі Еллісон став співзасновником Oracle у 1977 році і був її гендиректором до 2014-го. Сьогодні він її голова та головний технологічний директор. Під його керівництвом пройшло кілька великих поглинань, серед яких купівля Sun Microsystems у 2010 році за $7,4 млрд.

У 2012-му Еллісон купив гавайський острів Ланай за $300 млн і переїхав туди в 2020 році. Він інвестував у Tesla і був у її раді чотири роки, до 2022-го.

На вісім днів у червні 2023 року Еллісон посунув Безоса з третього місця списку найбагатших завдяки тимчасовому підйому акцій Oracle. У січні 2024-го його капітал виріс на $4 млрд через подорожчання акцій Oracle.

5. Марк Цукерберг

Марк Цукерберг Facebook/Meta /Getty Images

Марк Цукерберг Фото Getty Images

Власний капітал: $137,7 млрд

Джерело статків: Facebook/Meta

Вік: 39

Місце проживання: Пало-Альто, Каліфорнія

Громадянство: США

Цукерберг заснував Facebook, нині Meta Platforms, у 2004-му, коли був студентом Гарварду. Компанія перетворилася на найбільшу соцмережу в світі з 3,88 млрд користувачів щомісяця. До компанії Meta також входять Instagram і WhatsApp, які суттєво виросли після приєднання до Meta Platforms.

Facebook вийшов на біржу у 2012 році, а Цукербергу все ще належить близько 13% акцій компанії. 

Разом із дружиною Прісцилою він пообіцяв спрямувати 99% їхніх акцій Meta на «створення умов для реалізації людського потенціалу». Одна з амбітних цілей пари – це розробка інструментів для лікування, контролю чи запобігання усіх хвороб до кінця цього століття.

Цукерберг повернувся до десятки найбагатших людей світу влітку 2023-го вперше з січня 2022-го завдяки зростанню акцій Meta. Протягом січня Цукерберг став заможнішим на $12,4 млрд, бо акції Meta виросли на понад 10%.

6. Воррен Баффет

Воррен Баффет Berkshire Hathaway /Gettyimages

Воррен Баффет Фото Gettyimages

Власний капітал: $126,3 млрд

Джерело статків: Berkshire Hathaway

Вік: 93

Місце проживання: Омаха, Небраска

Громадянство: США

Баффета називають «Оракулом з Омахи» й одним із найуспішніших інвесторів усіх часів. Його інвестиційний конгломерат Berkshire Hathaway вклав гроші у десятки компаній, серед яких страховик Geico і виробник батарейок Duracell. Він, син американського конгресмена, свою першу інвестицію зробив у 11 років, а першу податкову декларацію подав у 13. 

Разом із Біллом Ґейтсом і Меліндою Френч Ґейтс Баффет створив «Присягу дарування», кампанію, яка закликає мільярдерів віддати принаймні половину своїх статків на благодійність. Сам він пообіцяв пожертвувати 99% своїх грошей і наразі вже віддав $51,5 млрд у формі акцій Berkshire Hathaway організації Gates Foundation і благодійним фондам власних дітей. Це робить його найбільшим благодійником у світі. У червні 2023-го він віддав акцій Berkshire Hathaway на $4,6 млрд.

За січень 2024 року статки «оракула» підскочили на $7,7 млрд після підйому акцій Berkshire на 7,6%, що підняло його на одну сходинку цього рейтингу.

7. Білл Ґейтс

Білл Ґейтс Microsoft /Getty Images

Білл Ґейтс Фото Getty Images

Власний капітал: $122,2 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 68

Місце проживання: Медіна, Вашингтон

Громадянство: США

Ґейтс покинув Гарвард, щоб заснувати Microsoft зі шкільним другом Полом Алленом у 1975 році. Він був гендиректором компаній 25 років, а головою – до 2014-го. Сьогодні у нього є інвестиції у десятки проєктів, серед яких компанія прибирання відходів Republic Services і виробник сільгосптехніки Deere & Co. Крім того, він один із найбільших землевласників США.

Вперше Forbes назвав Ґейтса мільярдером у 1987 році, а найбагатшою людиною світу він був з 1995-го по 2017 рік (окрім 2008-го та 2010–2013 років). Переважно через те, що віддав $59 млрд до свого благодійного фонду Gates Foundation, Ґейтс припинив бути головним мільярдером світу, поступившись цим званням Джеффу Безосу у 2018-му. 

У 2020 році він пішов з ради Microsoft, але сказав Forbes на початку 2023-го, що 10% свого часу присвячує консультуванню команд компанії.

Він розлучився з Меліндою Френч Ґейтс у 2021 році, після чого ексдружина отримала акцій та інших активів на приблизно $10 млрд у рамках угоди про розлучення.

Хоча за січень 2024-го він розбагатів на $2,6 млрд, він все одно опустився на одну сходинку цього списку.

8. Ларрі Пейдж

Ларрі Пейдж /Getty Images

Ларрі Пейдж, співзасновник Google Inc. і головний виконавчий директор Alphabet Inc. під час Fortune Global Forum 2015 у Сан-Франциско, Каліфорнія, США. Фото Getty Images

Власний капітал: $117,7 млрд

Джерело статків: Google

Вік: 50

Місце проживання: Медіна, Вашингтон

Громадянство: США

Пейдж заснував пошуковик Google разом зі своїм другом по Стенфорду Сергієм Бріном у 1998-му і був гендиректором компанії до 2001 року і з 2011 по 2015-й рік. Він входить до ради Alphabet, материнської компанії Google, і продовжує бути власником контрольного пакета акцій. 

Пейдж став інвестором-засновником компанії Planetary Resources, яка займається видобуванням корисних копалин на астероїдах. У 2018 році її купила блокчейн-фірма ConsenSys. 

До першої десятки найбагатших Пейдж потрапив після того, як акції Alphabet підскочили на 15% у травні 2023-го. Між 1 січня 2024 року і 1 лютого його капітал виріс на приблизно $500 млн, коли акції Alphabet піднялися на близько 1%. 

9. Стів Баллмер

Стів Баллмер Microsoft /Getty Images

Стів Баллмер Фото Getty Images

Власний капітал: $117,3 млрд

Джерело статків: Microsoft, інвестиції

Вік: 67

Місце проживання: Гантс-Пойнт, Вашингтон

Громадянство: США

Баллмер, який вчився разом із Біллом Ґейтсом у Гарварді, був гендиректором Microsoft з 2000-го по 2014 рік. Він став 30-м співробітником компанії у 1980-му, після того як вирішив покинути магістерську програму в Стенфорді. 

У 2014 році він купив баскетбольну команду Los Angeles Clippers за $2 млрд, що стало рекордом для команди НБА. Сьогодні Forbes оцінює «кліпперсів» у $4,65 млрд.

За попередній місяць статки Баллмера виросли на майже $5,1 млрд, частково через майже 6% зростання ціни на акції Microsoft. 

10. Сергій Брін

Сергій Брін Google /Getty Images

Сергій Брін Фото Getty Images

Власний капітал: $112,9 млрд

Джерело статків: Google

Вік: 50

Місце проживання: Лос-Альтос, Каліфорнія

Громадянство: США

Сергій Брін пішов з посади президента Alphabet (материнської компанії Google) у грудні 2019-го, але залишається власником контрольного пакета акцій компанії та членом її ради. Він заснував Google разом із Ларрі Пейджем у 1998 році, коли вони обидва поглиблено вивчали комп’ютерну науку у Стенфорді. 

Брін переїхав із батьками до США з Росії коли йому було шість, щоб втекти від антисемітизму. Тепер він найбагатший іммігрант США. За січень 2024-го його капітал підскочив на $500 млн внаслідок підвищення акцій Alphabet на 1%. 

Брін понад 10 років тому дізнався, що у нього вищі шанси розвитку хвороби Паркінсона, ніж у решти загального населення. Це підштовхнуло його віддати понад $1,1 млрд на розвиток досліджень дегенеративного захворювання нервової системи з акцентом на поглиблення фундаментальних наукових досліджень.

Найбагатша жінка світу

Франсуаза Бетанкур-Маєрс L’Oreal /Getty Images

Франсуаза Бетанкур-Маєрс Фото Getty Images

Француженка Франсуаза Бетанкур-Маєрс – найбагатша жінка у світі. На 1 лютого 2024-го її статки оцінюють у $97,6 млрд. Капітал Бетанкур-Маєрс заснований на володінні акціями косметичного гіганта L’Oreal, які вона успадкувала від своєї покійної мами. Дідусь Бетанкур-Маєрс заснував L’Oreal.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *