Скільки платять за ШІ. Попит на айтівців із досвідом у індустрії набирає обертів

ШІ-лихоманка зачепила ринок праці – попит на айтівців із досвідом у індустрії набирає обертів. Скільки їм готові платити та де наймають в Україні

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Netflix шукає AI-продакт-менеджера із зарплатою $300 000-900 000 на рік. За цю та інші вакансії для ШІ-спеціалістів із багатьма нулями стримінговий гігант отримав шквал критики. Адже вони з’явилися розпал голлівудських страйків проти штучного інтелекту. Проте попри невдалий таймінг Netflix не єдиний із FAANG хто готовий наймати спеціалістів із ШІ. 

З початку 2023-го скорочення штату зачепило майже 900 технокомпаній, що звільнили понад 223 000 співробітників. Це на 35% більше, ніж за весь попередній рік, свідчать дані трекеру Layoffs.fyi. То інженерів, що знаються на штучному інтелекті та машинному навчанні, рецесія обходить стороною?

Скільки технокомпанії платять за ШІ

$900 000 від Netflix – не історичний рекорд. У перші роки свого існування нинішній трендсеттер генеративного ШІ OpenAI переманював зірок індустрії і на більші гроші. У 2016-му компанія платила одному із співзасновників та учневі піонера нейронних мереж Джеффа Хінтона з Університету Торонто Іллі Суцкеверу $1,9 млн за рік. Дослідник Ян Гудфеллоу отримував понад $800 000, робототехнік Пітер Аббіл – $425 000, дізнався NYT із податкової декларації OpenAI.

Зараз компанія Сема Альтмана пропонує інженерам від $200 000 на рік, йдеться у описі вакансій на офіційному сайті. На кінець липня 2023-го у OpenAI відкрито 59 вакансій у Сан-Франциско й Лондоні, більшість – напряму пов’язана із ШІ-розробкою. Найдорожча технічна пропозиція – Infrastructure Engineer для ChatGPT із досвідом від восьми років. Такого фахівця стартап готовий перевезти до штаб-квартири у Каліфорнії і платити до $450 000 на рік.

У конкурента Альтмана – заснованому колишніми співробітниками OpenAI Anthropic – ставки вищі. Стартап, що залучив $1,5 млрд. інвестицій має сім відкритих вакансій із зарплатами $280 000-520 000 на рік. Крім технічних спеціалістів шукають менеджерів, які керуватимуть командами інженерів. У гонитві за талантами розробник чат-бота Claude 2 готовий релокувати нових співробітників у США.

Для порівняння Google наймає AIML-фахівців на $228 000 на рік і вище, свідчать дані сервісу Glassdoor. Це дещо більше за середню зарплату у корпорації, свідчать дані недавнього «зарплатного» витоку, що потрапив у американські медіа. Серейдній показник для інженерів програмного забезпечення – $100 000-375 000. Зарплати у Google – найвищі на ринку, цитує Business Insider представника компанії Тамані Джаясінгхе. Чи помітна ШІ-лихоманка на українському ринку IT-праці?

Скільки техногіганти платять AIML-спеціалістам

Медіанна заробітна плата для інженера в Google становить понад $228 000, в Apple – понад $205 000, Amazon – майже $200 000, NVIDIA – $215 000, Міcrosoft – понад $190 000 на рік. Найвищі ставки з FAANG у Netflix – від $390 000 до $900 000.  

Компанії мільярдера Ілона Маска Tesla та Neuralink пропонують понад $170 000 та $129 000 на рік відповідно.

Інші помітні глобальні гравці такі як Roblox платять понад $229 000, Alibaba – близько $204 000, LinkedIn – $202 000, Upwork – $164 000, IBM та JPMorgan Chase & Co – понад $153 000 на рік. 

Джерело: Glassdoor.

Читати більше Згорнути

Хто готовий наймати українців, що знаються на ШІ

Навесні 2023-го індустрія штучного інтелекту та машинного навчання коштувала щонайменше $200 млрд, вважають аналітики консалтингової компанії Grand Veiw Research. І до 2030-го вона зростатиме на понад 37% щорічно.

Попит на AIML-спеціалістів йшов у гору і в Україні, і в світі останніх кілька років, каже головна рекрутерка холдингу Roosh Дар’я Маляр. Наразі у найбільшому дефіциті Senior ML-інженери, що працюють з 3D.

Засновник Roosh Сергій Токарєв почав збирати зав’язані на штучний інтелект бізнеси кілька років тому. Наразі п’ята частина команди – фахівці з машинного навчання та ШІ. «У 2023 році конкуренція за таланти стала дуже жорстокою», – каже Маляр. Причина – якісні інженери потрібні і технологічним учасникам ШІ-перегонів, і класичним бізнесам.

Проте шанси потрапити до OpenAI чи Google в українців не надто високі – зазвичай вакансії відриті у американських штаб-квартирах. Рідкісний виняток – американська Hugging face, що пропонує віддалену роботу для ML-спеціаліста на ремоуті на українській рекрутинговій платформі Skyworker. 

 «Цікавих вакансій зараз малувато, війна вплинула, тому не сильно хочуть наймати людей, які територіально знаходяться в Україні», – каже Олексій Авілов, ML-інженер українського стартапу ZibralAI із орбіти Roosh. А виїзд за кордон для айтівців-чоловіків – 58% української індустрії за даними DOU – обмежений через воєнний стан. Які ще є варіанти?

«Шукаємо досвідчених спеціалістів по всьому світу, намагаючись не привʼязуватися до конкретної локації», – каже Віталій Романченко, співзасновник ШІ-стартапу Elai.io, який продає підписку на сервіс відеоаватарів. 

Четверть із 30 людей у команді стартапу – ML-інженери і засновник готовий наймати ще. Аналогічних фахівців шукають ZibraAI та колишня зірка української стартап-сцени Reface.

Проте зарплати ШІ-інженерів на українському IT-ринку – таємниця. Медіанний дохід IT-фахівців із найпопулярніших спеціальностей – DevOps-інжерери, SRE-інженери, Data Engineer та адміністратори баз даних – $38 400-48 000 на рік, свідчить липневе дослідження DOU. Зарплата ШІ-розробника дуже залежить від проєкту і продукту, не розкриваючи цифр каже Авілов. 

«В аутсорсі можуть бути високі зарплати, у стартапів зазвичай зарплати менші, але може бути бонус у вигляді опціонів», – додає він. Сервісний бізнес не відстає від тренду. На рахунку українського SoftServe понад 200 реалізованих ШІ-проєктів, 30 – активні, ще десять компанія планує розпочати найближчими місяцями. 

У AI та Data Science відділі SoftServe понад 100 людей, відкриті вакансії спеціалістів із Data Science, машинного навчання й генеративного ШІ. Торік через війну мали певний відтік спеціалістів, каже Дмитро Зікрач, Data Science Competence Manager компанії. «Але нині маємо стрімкий тренд на ріст команди – наймаємо щонайменше п’ять людей на місяць», – додає він.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *