Українські аграрії просять у влади «кредити виживання»

Аграрії закликають владу залишити пільгове фінансування галузі, повернути кредитну ставку 5% замість поточних 13% за програмою «5-7-9%», а також збільшити ліміти кредитування до оптимальної позначки у 150 млн грн.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», яка разом з іншими профільними об’єднаннями ініціювала обговорення проблеми. 

Фахівці зазначили, що в агросекторі склалася критична ситуація щодо фінансових результатів діяльності у 2023 році. За попередніми розрахунками, збитки галузі рослинництва складуть не менше $3 млрд, велика частина підприємств збанкрутують. Основні причини — блокада Чорного моря та дорога логістика. Погіршує ситуацію здорожчання пального, агрохімікатів, запчастин, що призвело до підвищення собівартості на тлі зниження закупівельних цін. 

Представники аграрних асоціацій розуміють, що держава сьогодні не може повною мірою забезпечити агросектор, адже в країні триває війна, і бюджет спрямований на потреби військових, але одностайно погоджуються, що виходом із кризової ситуації агросектору можуть стати пільгові умови кредитування програми «5-7-9%».

На думку генерального директора УКАБ Олега Хоменка, цього року ситуація з обіговими коштами в галузі є більш критичною для сектору — як для малих підприємців, так і для великих. 

Олег Хоменко, гендиректор УКАБ

Якщо порівнювати з минулим роком, то станом на середину літа 2022 року все виглядало не так катастрофічно. Наразі ми можемо спостерігати кумулятивний ефект, коли проблеми накопичуються одна за одною, створюючи ситуацію, подібну до снігової лавини: аграрії намагаються функціонувати на межі своїх можливостей.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *