ВАКС заочно взяв під варту нардепа від “Слуги народу”

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту народного депутата, якого підозрюють у хабарництві. Рішення ухвалили заочно, оскільки на судове засідання нардеп не з’явився. Також у дохід держави стягнули 15 млн грн, які політик вніс як заставу.

5404_3803410851074628729672331190.jpg (31.93 Kb)

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Також зазначається, що народного обранця звинувачують у спробі підкупу тодішнього голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма.

За даними журналіста Олега Новікова, йдеться про народного обранця від “Слуги народу” Андрія Одарченка. Відповідне рішення ухвалив суддя ВАКС Віктор Ногачевський.

Раніше, 18 вересня, народний депутат не з’явився на судове засідання і не повідомив суд та прокурора про причини неявки. Пізніше його адвокати пояснили, що не могли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного, оскільки наразі не мають зв’язку з ним.

На засіданні 19 вересня стало відомо, що, перебуваючи у Києві, Одарченко попросив свого водія зупинитися в місті, щоб дійти пішки до будівлі Верховної Ради, і віддав його три свої телефони, аби той поставив їх заряджатися. Після цього водій Одарченка не бачив і зв’язатися з ним ніхто не міг. Вдома він не з’являвся із 17 вересня.

Детективи Національного антикорупційного бюро України з’ясували, що депутат попросив про притулок у Румунії. Він перетнув кордон у районі населеного пункту Красноїльськ Чернівецької області, хоча не мав оформленого службового відрядження і офіційно кордон не перетинав.

Справа Андрія Одарченка: за що судять нардепа

Андрій Одарченко був головою підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері господарських, земельних і містобудівних правовідносин Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики. У листопаді 2023 року НАБУ та САП вручили йому підозру в корупції.

У межах досудового розслідування встановлено, що Одарченко пропонував на той момент керівнику Державного агентства відновлення Мустафі Найєму $50 тис., щоб той натомість забезпечив прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету.

Після цього Андрій Одарченко надав Найєму частину хабаря у розмірі 0,39 біткоїна (на той момент це було еквівалентно $10 тис.). 22 листопада Вищий антикорупційний суд України обрав парламентарю запобіжний захід. Одарченка заарештували з альтернативою внесення застави у розмірі 15 мільйонів гривень – повну суму було внесено 24 листопада.

Наразі його виключили з парламентської фракції та партії “Слуга народу”. У кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 369 КК України Андрію Одарченку загрожує до 10 років позбавлення волі з позбавленням майна.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *