Як охоронці в супермаркетах порушують права покупців

Охоронці в магазинах та супермаркетах часто не представляють ці заклади – оскільки працюють за наймом від інших компаній. А тому вони не мають права змушувати покупців оплачувати зіпсований товар.

7085_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

Про це повідомили експерти “Захисту прав споживачів”. Вони наголосили: якщо ж охоронці таки вчиняють подібні дії, то грубо порушують таким чином законодавство.

“Охоронці не мають права говорити, що робити з товарами, – вони часто не представляють магазин. Якщо змушують сплатити зіпсований товар, це є грубим порушенням багатьох статей Закону України “Про захист прав споживачів”, – йдеться у повідомленні.

Водночас, експерти нагадують: товару з зіпсованою упаковкою не має бути у магазині. Відповідно, наявність такого є відповідальністю саме закладу, а не покупця.

При цьому наголошується: у подібній ситуації покупцю варто активно намагатися довести свою невинуватість. Зокрема, вимагати перегляду відео з камер спостереження.

Втім, визнається, це може не привести до бажаного результату. У такому разі експерти радять викликати поліцію.

Охоронці не мають права проводити огляд особистих речей покупця

Крім того, зазначають експерти, якщо власник закладу, директор, охоронець чи продавець хоче провести огляд особистих речей покупця, тому слід вимагати у них дозвіл на це – адже таких повноважень перелічені особи не мають. Зокрема, вони мають надати документи, які є підставою для обшуку.

“Водночас, якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо особи, то вони мають змогу слідкувати за товаром у торговельній залі, а також за діями покупця стосовно цього товару за допомогою камер спостереження (за наявності)”, – розповідають експерти. Зазначаючи, що охоронець має право викликати поліцію лише, якщо:

на виході з супермаркету спрацювала противикрадальна рамка;
камери стеження зафіксували, що покупець щось викрав;
покупці помітили крадія і повідомили про це охоронця.
При цьому наголошується: вимагаючи провести обшук речей покупця без його згоди та без залучення правоохоронців, охоронець порушує закон. А тому “якщо Ви проти проведення огляду, але охоронець Вам погрожує чи не випускає з магазину – викликайте поліцію”.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *