Чому МВФ дав невтішні прогнози для економіки України

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) знизили прогнози для економіки для України на 2024-2025 роки через триваючу війну. Там пояснили: раніше у фонді очікували, що війна закінчиться – але цього не сталося, що означає подальші втрати української економіки.

7069_____14644_729x547.jpg (61.32 Kb)

Про це повідомляє Голос Америки. Зазначається: зокрема, на негативний прогноз вплинули “надзвичайні бомбардування енергосистеми”.

“Щодо 2025 року – це відображує те, що російська війна триває. Раніше ми прогнозували, що вона завершиться, але так не відбувається, і це означає нові втрати для економіки України”, – сказав директор Європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер.

Зазначимо: в останньому прогнозі “Перспективи світової економіки” (WEO) МВФ погіршив прогнози економічного зростання для України на 2024 рік із 3,2% (у квітневому прогнозі. – Ред.) до 3%.

Крім того, Фонд суттєво знизив прогноз ВВП України на 2025 рік – з 6,5% у квітневій доповіді до 2,5% у нинішньому випуску WEO.

Водночас, у Міністерстві фінансів раніше повідомили, що оновлений меморандум із МВФ не включає зобов’язань для України щодо підвищення тарифів на енергоносії під час війни. Там зазначили: підвищення тарифів у документі розглядається лише як потенційний захід за дотримання певних умов.

“Усі оновлення Меморандуму розглядали потенційну можливість підвищення тарифів на енергоносії, як захід, спрямований на вирішення проблем в енергетичному секторі через повномасштабну війну. При цьому, такий захід можливий лише за умови виділення достатніх та адресно спрямованих ресурсів для захисту вразливих домогосподарств”, – розповіли в міністерстві. .

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *