10 питань про рекрутинг до ЗСУ: Вибір індивідуальний, зобов’язання – загальні

10 запитань про рекрутинг до ЗСУ. Вибір індивідуальний, зобов’язання – загальні

Фото: Міноборони України

Нещодавно Міноборони опубліковало 10 основних вакансій у ЗСУ від work.ua. Вибір доволі умовний, бо тільки на одній цій платформі розміщені вакансії від 500 військових частин, підрозділів ТРО, бригад Нацгвардії, відділень прикордонної служби. Такі оголошення націлені на рекрутинг – супутню з мобілізацією форму комплектування Збройних сил, яка нині активно розвивається. Які на цьому ринку існують умови і правила – в запитаннях і відповідях Коротко про.

1. Чим рекрутинг відрізняється від мобілізації?

Рекрутинг – це реалізація конституційного обов’язку по захисту Вітчизни на добровільних засадах. Мобілізація – примус до його виконання. Перевагами рекрутингу називають добровільний вибір громадянином роду військ та спеціальності, за якою він хоче служити. По мобілізації можуть направити в будь-яку військову частину, яка потребує поповнення.

Залучившись до програми рекрутингу, військові підрозділи отримують можливість рекламувати переваги служби у своїх частинах та встановлювати для претендентів на вакансії додаткові вимоги. Наприклад, досвід роботи по спеціальності, здобута освіта або вікові обмеження. Тому деякі військові частини почали відкривати свої власні рекрутингові центри. У Окремій штурмовій бригаді ім. кошового отамана Івана Сірка, що в Харкові, такий центр почав працювати з 11 березня цього року.

– Коли ми отримали дозвіл на пряму комплектацію, набрали не більше сотні людей, – розповіли журналісту Коротко про в бригаді. – Вимоги по освіті у нас тільки для медиків, а от по віку – для всіх. Коли звертаються чоловіки 48+, то і не розмовляємо. Відмовляємо навіть водіям з великим стажем, бо у нас штурмова бригада, тут мають бути молоді сили та реакція. Коли ж направляють новобранців через ТЦК та СП, то вже мусимо брати, кого дають, і почасти не знаємо, що з ними робити.

2. Який закон визначає правила рекрутингу і чи мають рекрути переваги над мобілізованими?

У Законі про нові правила мобілізації, який вже підписав президент, йдеться тільки про центри рекрутингу, діяльність яких координує та спрямовує Міністерство оборони України. Тобто спеціального закону про рекрутинг немає. Рекрути підпадають під ту саму тарифну сітку, ті самі військові обов’язки та соціальні гарантії, що й мобілізовані.

Єдине, що перед підписанням контракту з військовою частиною рекрут напевне знає, які завдання виконуватиме, які умови служби і який буде заробіток.

Приклад оголошень на work.ua

3. Чи можна влаштуватися на тилову посаду, чи тільки на бойову?

На сайті work.ua виставлено близько 4000 вакансій з 99 професій у Збройних силах. Всі спрямовані на рекрутинг, в тому числі є і тилові вакансії. Є потреба у військовослужбовцях з бухгалтерської справи, аналітиках, офіцерах юридичної служби, економістах, IT-спеціалістах, менеджерах по роботі із соціальними мережами, у ремонтниках техніки в тилу, психологах і так далі.

Звісно, що таких вакансій значно менше, ніж пропозицій бути гранатометниками, піхотинцями чи розвідниками. І конкуренція тут може бути вища.

4. Чи гарантовано візьмуть на обрану посаду?

Ні, гарантій бути не може. По-перше, людина має відповідати названим в оголошенні критеріям. По-друге, рекрутинг – і у військовій справі, і у цивільному житті – базується на конкурсі. На одну і ту саму посаду можуть претендувати кілька чоловік, вибір за командуванням військової частини.

5. А можна влаштуватися на службу, минаючи ТЦК та СП?

Теж ні. Коли домовленість між військовими і претендентом на вакансію досягнута, в ТЦК та СП потрібно оновити військово-облікові дані та пройти військово-лікарську комісію для визначення придатності до служби.

Приклад оголошень на work.ua

6. Який алгоритм дій?

Претендент надсилає через електронну платформу у військову частину резюме або передає анкету через рекрутера в спеціальному центрі. Далі треба пройти співбесіду, перевірку фізичної підготовки та психолого-діагностичне тестування. Коли все успішно, кандидат отримує рекомендаційний лист, з яким з’являється в ТЦК та СП, де проходить ВЛК і отримує направлення.

Кандидати, які мають досвід військової служби впродовж останніх 10 років та яких відібрали за прямою чи спорідненою військово-обліковою спеціальністю, направляються безпосередньо в частини. Рекрути без військового досвіду – у навчальні центри для проходження базової підготовки.

7. Чи гарантовано, що направлять служити на обрану посаду?

Тут теж немає гарантій, але є обіцянки.

– Рекрутинг не регулюється спеціальним актом, тому порушень законодавства немає, – нагадує юрист Ігор Зорін. – Це кадровий проєкт, який Міноборони започаткувало минулого року.

Після проходження військово-лікарської комісії рекруту мають сформувати особову справу, а перед тим буде ще так званий відбір.

“Якщо під час відбору визначиться, що кандидат не відповідає обраній посаді, то йому запропонують інше пріоритетне місце в обраній військовій частині”, – кажуть у Міноборони.

Втім, у відомстві запевняють, що не буде такого, щоб рекрут обрав одну військову частину, а його направили до іншої.

8. А можуть перевести з небойової посади на бойову?

Теоретично це не виключається.

– Оскільки немає чітких правил гри, то і немає прямої заборони. А закон тлумачиться так: що не заборонено, те дозволено, – каже Ігор Зорін. – Думаю, все вирішуватиме бойова обстановка. Якщо в бригаді конче бракуватиме кулеметників, а ворог йтиме у наступ, командир може наказати поставити до кулемета і оператора БПЛА, і кухара. Накази командира обговоренню не підлягають.

Приклад оголошень на work.ua

9. Чи можна зробити вибір, а потім відмовитися від служби?

Від мобілізації в обраний підрозділ можна відмовитися на етапі розгляду резюме або одразу після позитивного рішення військової частини.

Якщо претендент не з’явився за викликом на ВЛК, це буде розцінене як порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за що в чинному законодавстві передбачена адміністративна відповідальність. 

Коли ВЛК пройдено, а рекрут відмовляється від направлення у військову частину, він підлягає кримінальній відповідальності за ухилення від військового обов’язку.

10. Де можна дізнатися про вакансії?

Міністерство оборони співпрацює з такими електронними платформами: Work.ua, Lobby X, OLX.ua, Рекрутинг для захисту України від robota.ua, Єдиний портал вакансій Державної служби зайнятості.

Рекрутингові відділення відкриваються при ТЦК та СП і центрах з надання адміністративних послуг. При ЦНАПах вони вже діють у Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві, Львові. Загалом до липня цього року планується відкрити 27 центрів рекрутингу ЗСУ.

Дізнатися про вакансії можна також на електронних ресурсах військових частин, надіслати листа або подзвонити, якщо вказаний телефон.

Власні рекрутингові центри мають Третя окрема штурмова бригада, батальйон «Вовки Да Вінчі», Окрема штурмова бригада імені кошового отамана Івана Сірка.

Источник: kp.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *