Сорсинг персоналу у сфері IT

Є кілька сучасних професій, пов’язаних з пошуком та найманням на роботу персоналу, повноваження яких багатьом важко розрізнити. Це сорсери, рекрутери та HR-менеджери, або ейчари. Якщо пояснити коротко, то сорсерами називають тих, хто проводить «холодний» пошук кандидатів по заданому портрету та навіть не при кожному пошуку має з ними пряме спілкування. Рекрутери шукають кандидатів по резюме та проводять з кандидатами повноцінні перемовини та співбесіди. Ейчари зазвичай відповідають за адаптацію вже найнятих співробітників на новому робочому місці. Зараз розмова піде саме про сорсерів. Як і будь-якій професії, на сорсера треба

вчитись. Професійні курси дадуть початківцям уявлення про основні методики сорсингу персоналу (https://www.evotalents.school/sourcing-upgrade/), сорсингову стратегію та всі необхідні базові знання. Фахівці з досвідом зможуть розібратися в інструментах пошуку, автоматизації роботи та нових тенденціях на ринку праці. Звичайно, пошук кандидатів в кожній галузі може дещо відрізнятися від узагальненого. Для прикладу можна взяти сферу інформаційних технологій.

Сорсинг в IT

Сорсинг персоналу у сфері ITIT галузь розвивається дуже швидко, світові проблеми останніх років можуть дещо уповільнювати темп розвитку, але практично не змінюють вектор руху. До того ж це дуже технологічна галузь. І в ній існує певний дефіцит досвідчених фахівців. Візьмемо ситуацію: з’являється терміновий запит на дефіцитного спеціаліста. Рекрутерські методи роботи не дають результату, – жодного резюме або кандидата що шукає роботу за спеціальністю. Але ми розуміємо, що такі фахівці є, хтось працює на іншу компанію, хтось в даний час просто не шукає роботу… От саме в такій ситуації потрібні методи сорсингу. Вони дозволяють шукати кандидатів за іншими алгоритмами та методами, що дозволяють виконати складне завдання.

Сорсингові стратегії дозволяють шукати фахівців:

– За ключовими словами;

– По компаніям-донорам;

– По освіті;

– По конкурентах;

– Використовувати нестандартний пошук.

В прямі обов’язки сорсера не входить спілкування з кандидатами. Інколи його задача полягає в тому, щоб знайти лише контакти кандидата, а подальшу роботу, спілкування та співбесіди може виконати рекрутер.

На що звертати увагу при сорсингу IT кандидатів

На перший план в цьому процесі виходять технічні навички сорсера. Для успішного пошуку кандидатів у IT йому необхідно:

– Вміти працювати із соціальними платформами (LinkedIn, Xing, Github…);

– Розбиратися в IT сфері, знати програмні інструменти та IT напрямки;

– Знати булін-логіку та користуватися її інструментами (Google X-ray, Boolean пошук);

– Вміти налаштувати та автоматизувати розсилку електронних листів;

– Розбиратися у скрейпінгу даних та основах автоматизації.

Сорсеру-початківцю потрібно якомога детальніше намалювати портрет кандидата, зробити аналіз ринку, з’ясувати якими інструментами та ресурсами планується користуватися в процесі сорсингу. Сорсер не повинен використовувати одне джерело пошуку, потрібно використовувати dsgstal- інструменти, а також форуми та месенджери. Це допоможе зробити карту пошуку потрібного кандидата та пришвидшити отримання позитивного результату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *