Україну чекає нова модель ринку залізничних перевезень

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, який запроваджує нову модель ринку залізничних перевезень. Документ спрямовано на імплементацію актів законодавства ЄС у сфері залізничного транспорту. Тобто, пропонується запровадити нову модель ринку залізничних перевезень, аналогічну європейським залізничним стандартам.

3427_3d06524b6e8feac72747012b3625e2.jpg (56.14 Kb)

Про це повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук. Він зазначив, що документом, серед іншого:

Визначено “основні вимоги, обов’язки та права оператора інфраструктури, перевізника”.
Визначено основні вимоги до залізничного рухомого складу.
Регулюється діяльність операторів залізничного рухомого складу та власників рухомого складу.
Закріплюється принцип рівноправного доступу до послуг інфраструктури, що поширюється на всіх осіб, зацікавлених в отриманні таких послуг.
Передбачається створення системи управління безпекою на залізничному транспорті відповідно до вимог законодавства ЄС.

Останнє, за словами Мельничука, дозволить підвищити рівень безпеки перевезень за умов розвиненої конкуренції на ринку залізничних перевезень.

“Крім цього, передбачається запровадження функціонування навчальних центрів, що здійснюють підготовку, перепідготовку i підвищення кваліфікації машиністів”, – повідомив він.

Водночас зазначимо: схвалення законопроєкту урядом не означає автоматичного застосування викладених у ньому норм. Для того, щоб прописані в ньому механізми запрацювали, документ мають підтримати народні депутати, а також підписати президент.

При цьому депутати можуть серед іншого як вносити зміни до проєкту закону, так і повернути його назад Кабміну. А президент має право ветувати документ – і тоді навіть попри підтримку парламенту закон не працюватиме.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *