В Україні будують євроколію

В Україні будують європейську колію – нині вже триває активна фаза будівництва між Чопом та Ужгородом. У рамках цього проєкту “Укрзалізниця” перекладає широку колію, вирівнюючи її на перегоні Струмківка – Чоп, де в подальшому також паралельно буде укладена колія європейського стандарту.

4219_178cb28764da9846d0842ee965c3e405.jpg (52.2 Kb)

Про це повідомили у самій компанії. Там зазначили:

Нині вже переведено 3,5 км колії із 8,3 км необхідних.
Роботи планується завершити у 2024 році.
“За останній рік ми підготували всю базу для реалізації низки євроінтеграційних інфраструктурних проєктів. Наймасштабнішим зараз є будівництво євроколії між Ужгородом та Чопом. Пасажири та перевізники вантажів наступного року вже відчують його ефект”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: між Ужгородом та Чопом функціонуватимуть дві паралельні колії. Зокрема:

широка – 1 520 мм;
європейського стандарту – 1 435 мм.
“Загальна вартість проекту 1,3 млрд грн, 50% фінансується із фонду ЄС Connecting Europe Facilitу (CEF). “Укрзалізниця” отримала можливість реалізувати цей проєкт у результаті успішної участі у конкурсному відборі проектів CEF у 2022 році”, – розповіли в компанії.

Зі свого боку, перша заступниця начальника Чернівецької ОВ Олена Атаманюк раніше повідомила, що євроколію планують прокласти також із румунської Сучави до українських Чернівців. Вона має об’єднати міста Румунії, України, Молдови та Польщі. Очікується, що будівельні роботи розпочнуться у 2025 році.

Загалом, зазначила чиновниця, євроколія має об’єднати такі міста як Краків, Львів, Чернівці, Сучаву та Унгени. Що, за її словами, дасть можливість для Молдови та України експортувати свою продукцію за кордон у більшому масштабі.

“Далі треба говорити про розвиток євроколію від Вадул-Сірету у напрямку до Чернівців. А потім – до Львова”, – розповіла вона.

Саме ж будівництво колії, зазначила Атаманюк, швидше за все, буде поділено на частини. Річ у тім, що:

На будівництво залізниці від Чернівців до Львова буде потрібно не один рік.
Побудувати ж частину дороги від Вадула до Чернівців “можна набагато швидше”.
Водночас, підкреслила вона, поки що невідомо, на яких ділянках області проходитиме шлях. Це, за її словами, вирішать проектувальники.

“Можливо, на якихось ділянках потрібно робити обхід. У самих Чернівцях … буде некоректно, якщо євроколія проходитиме через центр міста”, – розповіла чиновниця.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *