Forbes: Як виглядають будинки американських мільярдерів

Forbes знайшов принаймні пʼять американських мільярдерів, у яких 10 чи більше будинків, і низку тих, хто має принаймні шість. Далі – портфель нерухомості найбагатших людей США.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Навіщо американським мільярдерам стільки садиб? «Нерухомість — це чудовий індикатор статусу», — каже ,старший віце-президент у UBS Ранджит Ґуптара. Джон Енніс, гендиректор лондонського ріелторського агентства Chestertons, додає: «Це питання не потреби, а бажання, адже вони можуть собі дозволити все що завгодно».

Мільярдер Джефф Ґрін, у якого сім будинків, пояснює це так: «Ті, у кого ресурси обмежені, можуть купити нову сукню чи нове авто, а багаті можуть собі дозволити купувати нерухомість. Плюс це хороша інвестиція і те, чим люди дійсно можуть користуватися у своє задоволення».

Через те, що американські багатії вдаються до купівлі і злиття кількох маєтків, а також до створення компаній (LLC) і трастів для управління нерухомістю, буває складно визначити точну кількість будинків у тієї чи іншої людини.

Forbes вдалося знайти шість різних компаній, які належать відомій телеведучій Опрі Вінфрі і через які вона володіє 2000 акрами землі і невизначеною кількістю будинків. Один з найбагатших людей світу Джефф Безос купив чотири квартири у одній мангеттенській будівлі і пʼять – в іншій. Forbes порахував їх як два обʼєкти нерухомості, коли дізнався, що деякі квартири обʼєднали.

А от у голови компанії Meta Марка Цукерберга є пʼять житлових комплексів у Пало-Альто, 30 шматків землі на Гаваях, які було перетворено на маєток, і два будинки поряд на озері Тахо в США. Залежно від того, як рахувати, у Цукерберга від трьох до девʼяти будинків загалом.

Ось найвизначніші американські магнати, у яких є принаймні шість будинків.

Ларрі Еллісон. /Getty Images

Ларрі Еллісон. Фото Getty Images

1. Ларрі Еллісон

Кількість будинків: 24

Власний капітал: $144,9 млрд

Минулого літа співзасновник і голова Oracle витратив $173 млн на будинок у Палм-Біч, що на деякий час стало рекордною ціною для будинку, який продали у штаті Флорида.

Загалом у Еллісона 24 будинки загальною вартістю понад $1 млрд, шість із яких розташовані у Малібу на так званому «Пляжі мільярдерів». А ще ж є гавайський острів Ланай. Еллісон є найбагатшою людиною штату Гаваї, а 98% землі острову Ланай він купив у колишнього голови Dole Девіда Мердока у 2012-му.

Це стало неоднозначною покупкою, яка зробила Еллісона домовласником і роботодавцем майже 3000 жителів острова. З часу пандемії гавайський острів є постійною резиденцією мільярдера.

Кеннет Гріффін, засновник та головний виконавчий директор Citadel на конференції CNBC Institutional Investor Delivering Alpha, Нью-Йорк. /Getty Images

Кеннет Гріффін, засновник та головний виконавчий директор Citadel на конференції CNBC Institutional Investor Delivering Alpha, Нью-Йорк. Фото Getty Images

2. Кен Ґріффін

Кількість будинків: 13

Власний капітал: $33,2 млрд

Геджфондовий мільярдер, який минулого року переніс штаб-квартиру своєї компанії з Чикаго у Флориду, продав чиказьку квартиру у Waldorf Astoria за $10,2 млн, а у місті Парк-Сіті — за $11,2 млн. Та не хвилюйтеся, у нього все ще є дві квартири у Чикаго і ще майже дюжина по всій країні.

У Флориді, де Ґріффін живе більшість часу, у нього ще сім будинків. У Палм-Біч він віддав близько $450 млн за купівлю і знесення кількох старих садиб на березі океану. На звільненому місці скоро почнеться будівництво житлового комплексу для його мами і родини.

Ґріффін витратив рекордні суми на нерухомість у Маямі: спершу на будинок на рукотворному острові Стар-айленд у Майямі-Біч, а потім на маєток на узбережжі.

Крім того, мільярдер купив найдорожчу житлову нерухомість, яку колись продавали у США. Йдеться про пентгауз на 66-му поверсі хмарочоса біля Центрального парку в Нью-Йорку, за який мільярдер заплатив $238 млн у 2019-му.

За $85 млн йому дістався у 2022-му дім у Гемптонсі, який продав йому відомий дизайнер одягу Келвін Кляйн. А ще у нього є нерухомість у Лондоні за приблизно $122 млн. Будинок знаходиться неподалік Букінгемського палацу і в ньому під час Другої світової війни жив лідер Франції Шарль де Голь.

Ерік Шмідт, колишній гендиректор Google, під час глобальної конференції Інституту Мілкена в готелі Beverly Hilton, 28 квітня 2019 року, Беверлі-Хіллз, Каліфорнія. /Getty Images

Ерік Шмідт, колишній гендиректор Google, під час глобальної конференції Інституту Мілкена в готелі Beverly Hilton, 28 квітня 2019 року, Беверлі-Хіллз, Каліфорнія. Фото Getty Images

3. Ерік Шмідт

Кількість будинків: 13

Власний капітал: $21,1 млрд

Колишній гендиректор Google заплатив $65 млн (третину ринкової ціни) за маєток Enchanted Hill у Беверлі-Гіллз у грудні 2021-го. Ця нерухомість належала покійному співзасновнику Microsoft Полу Аллену, який зніс будинок 20 років тому, але помер перш ніж зміг збудувати там новий.

Колишній гендиректор Google заплатив $65 млн (третину ринкової ціни) за маєток Enchanted Hill у Беверлі-Гіллз у грудні 2021-го. /GOOGLE EARTH

Колишній гендиректор Google заплатив $65 млн (третину ринкової ціни) за маєток Enchanted Hill у Беверлі-Гіллз у грудні 2021-го. Фото GOOGLE EARTH

Сам Шмідт теж ще не почав там зведення будинку. Та й не те, що в цьому є велика потреба: в Лос-Анджелесі у нього вже є чотири маєтки і, за деякими повідомленнями, звуконепроникний пентгауз у Нью-Йорку.

Рональд Беркл та Джейн Фонда на щорічному бранчы The Rape Foundation у Greenacres, 28 вересня 2014 року, Беверлі-Хіллз, Каліфорнія. /Getty Images

Рональд Беркл та Джейн Фонда на щорічному бранчы The Rape Foundation у Greenacres, 28 вересня 2014 року, Беверлі-Хіллз, Каліфорнія. Фото Getty Images

4. Рон Беркл

Кількість будинків: 11

Власний капітал: $3 млрд

Багато теперішніх і колишніх будинків Беркла мають історичний звʼязок із Голлівудом. У 1993-му він купив маєток у Беверлі-Гіллз, який був збудований у 1920-х і належав зірці німого кіно Гарольду Ллойду.

Спочатку побудований у 1929 році для зірки німого кіно Гарольда Ллойда, будинок у Беверлі-Хіллз, також відомий як Greenacres, був відреставрований Роном Берклем, який купив його 30 років тому. /Google Maps

Спочатку побудований у 1929 році для зірки німого кіно Гарольда Ллойда, будинок у Беверлі-Хіллз, також відомий як Greenacres, був відреставрований Роном Берклем, який купив його 30 років тому. Фото Google Maps

У 2016-му він став власником будинку Боба Гоупа у Палм-Спрінгз за $13 млн. У 2020-му Беркл придбав ранчо короля попсцени Майкла Джексона за начебто $22 млн.

А його мангеттенський трьохповерховий будинок з басейном на даху, став тимчасовим домом для містера Біга, персонажа серіалу «Секс і місто». Наразі цю нерухомість виставлено на продаж за $32,5 млн.

Крім того, у нього є приватний острів у Монтані.

Опра Вінфрі. /Getty Images

Опра Вінфрі. Фото Getty Images

5. Опра Вінфрі

Кількість будинків: принаймні 10

Власний капітал: $2,5 млрд

Вінфрі почала скуповувати землю для свого маєтку у Монтесіто, який вона назвала «Обіцяна земля», ще у 2001-му. Тепер на її 40 акрах розташувалися головна садиба, будиночок для гостей, тенісний корт і басейн.

Getty Images

Це фото ще недобудованого маєтку Опри Вінфрі 2001 року. Вінфрі почала скуповувати землю для свого маєтку у Монтесіто, який вона назвала «Обіцяна земля», ще у 2001-му. Фото Getty Images

За деякими повідомленнями, один зі своїх будинків вона продала акторці Дженніфер Еністон минулого року, але в тому ж районі, де також живуть Меган Маркл із принцем Гаррі, у неї є ще чотири інших.

На Гаваях вона загалом купила 2000 акрів землі, 900 з яких лише цього березня.

Майк Блумберг, колишній мер Нью-Йорка та генеральний директор Bloomberg LP, 12 липня 2023 року. /Getty Images

Майк Блумберг, колишній мер Нью-Йорка та генеральний директор Bloomberg LP, 12 липня 2023 року. Фото Getty Images

6. Майк Блумберг

Кількість будинків: 10

Власний капітал: $96,3 млрд

Ще у 1986-му Блумберг купив собі пʼятиповерховий таунгауз в районі Верхнього Істсайду за $3,5 млн. Саме там він жив, коли був на посаді мера Нью-Йорка, а не у офіційній резиденції для очільника міста, яку він натомість реконструював і залишив відкритою для публіки.

Між 2009-м і 2022-м Блумберг розширив свій таунгауз, викупивши решту шість таунгаузів, які складали єдину будівлю. Та це лише один з пʼяти обʼєктів нерухомості Блумберга у штаті Нью-Йорк, серед яких історичний маєток у Саутгемптоні, за який він начебто віддав $20 млн у 2011-му.

А у 2015-му він витратив $25 млн на лондонський таунгауз, в якому раніше жив вікторіанський поет і письменник Джордж Еліот. У 2020-му понад $45 млн пішло на ранчо на 4600 акрів неподалік Аспену, міста в штаті Колорадо, відомого гірськолижним курортом.

Джефф Безос. /Getty Images

Джефф Безос. Фото Getty Images

7. Джефф Безос

Кількість будинків: 9

Власний капітал: $155,9 млрд

Засновник та колишній гендиректор Amazon привернув увагу преси завдяки своїй майже 130-метровій яхті, але на нерухомість він теж витрачає чимало.

У 2020-му Безос купив маєток на девʼять акрів у Беверлі-Гіллз у мільярдера Девіда Ґеффена за $165 млн. Цей будинок збудував у 1920-1930-х ще Джек Ворнер, один із засновників студії Warner Bros.

Getty Images

Дорога повз будинок Джеффа Безоса. Фото Getty Images

Восени 2021-го Безос витратив $78 млн на усамітнений маєток на Мауї, який оточений «сплячими» лавовими полями. Також йому належить колишній музей текстилю у Вашингтоні, округ Колумбія, який тепер є приватною резиденцією, а також будинок за $50 млн біля озера Вашингтон — він знаходиться в декількох кілометрах від штаб-квартири Amazon у Сіетлі і приблизно в кілометрі від дому Білла Ґейтса.

Стен Кронке, власник «Лос-Анджелес Ремс», «Колорадо Евеланш» і «Денвер Наггетс» на засідання спеціальної ліги НФЛ у JW Marriot у Блумінгтоні, 9 серпня 2022 року. /Getty Images

Стен Кронке, власник «Лос-Анджелес Ремс», «Колорадо Евеланш» і «Денвер Наггетс» на засідання спеціальної ліги НФЛ у JW Marriot у Блумінгтоні, 9 серпня 2022 року. Фото Getty Images

8. Стен Кронке та Енн Волтон Кронке

Кількість будинків: 9

Власні капітали: $12,9 млрд, $9,2 млрд

Є принаймні сім мільярдерів-спадкоємців із прізвищем Волтон, але саме у старшої доньки менш відомого співзасновника Walmart, Бада Волтона, найбільше нерухомості. Енн та її чоловіку Стену, власнику-мільярдеру футбольної команди «Лос-Анджелес Ремс», належать девʼять будинків: чотири в Колорадо, три в Каліфорнії і два у Міссурі. Їхній дім у Беверлі-Гіллз раніше був у власності Девіда і Вікторії Бекгемів, поки його не купили Кронке у 2018-му.

Також у них є два ранчо: одне у Монтані, яке Стен купив у 2012-му за $132,5 млн, а інше, яке знаходиться в Техасі, він придбав за нерозголошену суму (на ринок воно вийшло із цінником $725 млн)

Рассел Вайнер. /Getty Images

Рассел Вайнер. Фото Getty Images

9. Расс Вайнер

Кількість будинків: 8

Власний капітал: $4,6 млрд

Засновник бренду енергетичних напоїв Rockstar завжди щось купує і продає. Нещодавно він позбувся двох маєтків у Каліфорнії через, як він каже, високі податки і погану політику місцевої влади.

Одне з місць сили Вайнера у районі Саншайн-Стейт, берегова зона з басейном, тенісним кортом і приголомшливим краєвидом на Атлантику. /Google Maps

Одне з місць сили Вайнера у районі Саншайн-Стейт, берегова зона з басейном, тенісним кортом і приголомшливим краєвидом на Атлантику. Фото Google Maps

Також він хоче продати свою нерухомість у штаті Юта: власність на понад пʼяти акрах площі, яку виставили на продаж за $28 млн, і маєток, за який у 2021-му мільярдер заплатив рекордні для штату $40 млн, — тепер на ньому цінник $50 млн.

Ще у Вайнера э будинок у Аспені, який обійшовся йому у $22 млн у 2020-му і в якому є окрема кімната для йоги та 25-метровий басейн. Також він може похизуватися двома 7-кімнатними садибами у Флориді, а також двома ділянками у Маямі-Біч, на яких він оновлює маєток, збудований ще у 1920-х.

Дагмар Долбі на церемонії вшанування Рея Долбі зіркою на Голлівудській алеї слави 22 січня 2015 року в Голлівуді, Каліфорнія. /Getty Images

Дагмар Долбі на церемонії вшанування Рея Долбі зіркою на Голлівудській алеї слави 22 січня 2015 року в Голлівуді, Каліфорнія. Фото Getty Images

10. Даґмар Долбі

Кількість будинків: 8

Власний капітал: $5,2 млрд

Після смерті у 2013-му Рея Долбі, засновника Dolby Laboratories, його дружина Даґмар Долбі залишилася жити у Сан-Франциско неподалік від штаб-квартири компанії покійного чоловіка. Там вона назбирала портфель нерухомості вартістю майже $90 млн.

Даґмар володіє пʼятьма обʼєктами у Сан-Франциско (три з них на одній вулиці), двома будинками неподалік від озера Тахо і одним у окрузі Сонома, штат Каліфорнія.

Роберт Крафт на 65-й церемонії вручення премії Греммі, 5 лютого 2023 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. /Getty Images

Роберт Крафт на 65-й церемонії вручення премії Греммі, 5 лютого 2023 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. Фото Getty Images

11. Роберт Крафт

Кількість будинків: 7

Власний капітал: $10,6 млрд

Власник New England Patriots витратив $43 млн на придбання цього особняка на пляжі в Саутгемптоні, штат Нью-Йорк, це була приватна угода 2021 році. /Google Maps

Власник New England Patriots витратив $43 млн на придбання цього особняка на пляжі в Саутгемптоні, штат Нью-Йорк, це була приватна угода 2021 році. Фото Google Maps

Якщо вірити чуткам, власник футбольної команди «Нью-Інгленд петріотс» Роберт Крафт у своєму маєтку в колоніальному стилі у штаті Массачусетс влаштував не одну вечірку з нагоди перемоги його команди. Витрачав він гроші і на нерухомість на пляжі, серед яких будинок у Саутгемптоні за $43 млн і пентгауз у Палм-Біч за майже $24 млн.

Був у нього дім і у Беверлі-Гіллз, але він продав його у 2018-му, бо рідко там бував.

Джефф Грін. /Getty Images

Джефф Грін. Фото Getty Images

12. Джефф Ґрін

Кількість будинків: 7

Власний капітал: $7,5 млрд

Інвестиційний мільярдер Джефф Ґрін проводить багато часу у своїх будинках у Палм-Біч і Гемптонсі, але його розкішну нерухомість можна знайти по всій країні. Наприклад маєток у Беверлі-Гіллз, який використовували для зйомок голлівудських фільмів, і два будинки у Малібу, один із яких він купив для себе у 1990-му, а інший — для родичів.

Цей сучасний будинок площею 2300 квадратних футів, побудований у 1965 році, розташований на скелі з видом на Тихий океан, лише за 20 миль на південь від його іншої власності Малібу, Каліфорнія. /Google Maps

Цей сучасний будинок площею 2300 квадратних футів, побудований у 1965 році, розташований на скелі з видом на Тихий океан, лише за 20 миль на південь від його іншої власності Малібу, Каліфорнія. Фото Google Maps

Одна із його садиб у Палм-Біч розташована поруч зі Школою імені Ґріна. Цю приватну школу мільярдер заснував зі своєю дружиною Мей Ше у 2016-му. Крім того, у нього є квартира на Мангеттені, що знаходиться у розкішному комплексі, який Ґрін закінчив будувати у 2022-му, і дім на узбережжі на південь від Бостону.

13. Джеральд Форд

Кількість будинків: 7

Власний капітал: $2,4 млрд

Банкір-мільярдер Джеральд Форд розводить коней на власній фермі у Кентукі. А ще у нього є таунгауз на Мангеттені, будинок на узбережжі у Гемптонсі і ранчо у Нью-Мексико і Кентукі. Головною резиденцією Форда є маєток на 25 000 квадратних футів у престижному районі Далласу. Він був збудований у 2006-му частково за дизайном дружини Форда, Келлі, і в ньому є підземний басейн, спа, сауна на 12 осіб, домашній кінотеатр і винна кімната.

Джош Гарріс. /Getty Images

Джош Гарріс. Фото Getty Images

14. Джош Гарріс

Кількість будинків: 6

Власний капітал: $6,7 млрд

Мільярдер і власник футбольної команди «Вашингтон коммандерс» активно займається купівлею-продажем нерухомості з часу виходу з фірми приватного капіталу Apollo Global Management у травні 2021-го, яку він заснував. Минулого грудня він продав свій будинок у Палм-Біч за $66 млн, а лише у червні 2021-го він купив його за $35 млн.

У липні 2021-го він віддав $32 млн за садибу у Маямі-Біч, а за девʼять місяців $9 млн пішло на будинок у сусідньому містечку Коконат-Ґроув. А ще у Гарріса є 100-річний маєток на Мангеттені, який він придбав за $52 млн у 2017-му.

Gідприємець і венчурний капіталіст Пітер Тіль, 9 серпня 2019 року в Нью-Йорку. /Getty Images

Gідприємець і венчурний капіталіст Пітер Тіль, 9 серпня 2019 року в Нью-Йорку. Фото Getty Images

15. Пітер Тіль

Кількість будинків: 6

Власний капітал: $4,8 млрд

Тіль народився у Німеччині, ріс у Південній Африці і США, а потім здивував усіх, коли у 2011-му отримав громадянство Нової Зеландії (не виконавши головні вимоги для його набуття), хоч приховував це понад пʼять років.

У США у Тіля дві будинки: гавайський на березі океану, який він купив за $27 млн у 2011-му, що на той час було рекордом для регіону, і столичний, який мільярдер придбав у 2021-му. Т /Google Maps

У США у Тіля дві будинки: гавайський на березі океану, який він купив за $27 млн у 2011-му, що на той час було рекордом для регіону, і столичний, який мільярдер придбав у 2021-му. Т Фото Google Maps

У Новій Зеландії у нього є 475 акрів землі, на якій він намагався почати зведення будинків, але не отримав на це дозвіл. А минулого року він продав маєток у Квінстауні, Нова Зеландія.

У США у Тіля дві будинки: гавайський на березі океану, який він купив за $27 млн у 2011-му, що на той час було рекордом для регіону, і столичний, який мільярдер придбав у 2021-му. Також у нього є нерухомість у Лос-Анджелесі і Маямі.

Ненсі Волтон Лорі. /Getty Images

Ненсі Волтон Лорі. Фото Getty Images

16. Ненсі Волтон Лорі

Кількість будинків: 6

Власний капітал: $8,9 млрд

Ненсі Волтон Лорі — молодша сестра Енн Волтон Кронке. Вони — доньки відомого співзасновника Walmart Бада Волтона. Ненсі живе у престижному передмісті Лас-Вегасу у маєтку на 18 000 квадратних футів. Спадкоємиця Walmart також витратила понад $64 млн на купівлю і обʼєднання суміжних садиб у Бель-Ейр між 2001-м і 2017-м.

Ненсі Волтон Лорі разом із чоловіком виховували доньку у місті Колумбія, штат Міссурі, на колишньому ранчо з розведення коней, де розкинувся будинок на 15 000 квадратних футів.

Чарльз Зеґар, 21 червня 2018 року в Нью-Йорку. /Getty Images

Чарльз Зеґар, 21 червня 2018 року в Нью-Йорку. Фото Getty Images

17. Чарльз Зеґар

Кількість будинків: 6

Власний капітал: $3,5 млрд

Чарльз Зеґар — співзасновник Bloomberg LP і творець ПЗ для терміналів даних, якими нині користуються на Волл-стріт. У нього чотири будинки у штаті Нью-Йорк, а також садиба у Коннектикуті, яку він купив за $1,5 млн у 2001-му.

У 2017-му Зеґар витратив $3,4 млн на маєток у колоніальному стилі у Лос-Анджелесі, але тепер мільярдер виставав його на продаж і просить за нього $3,8 млн. 

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *