Євро подорожчав, долар не змінився. Офіційний курс валют в Україні на 23 травня

На вівторок, 23 травня, Національний банк України (НБУ) встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 гривні. Він тримає позицію. Вартість євро зупинилася на рівні 39,56 гривні. 

Про це свідчать дані на сайті регулятора. Порівняно з попереднім банківським днем євро виріс у ціні на 5 копійок.

Курси валют НБУ станом на 23 травня:

  • 1 долар — 36,56
  • 1 євро — 39,56
  • 1 польський злотий — 8,75
  • 1 швейцарський франк — 40,80
  • 1 юань — 5,20.

Вартість євро та долара станом на 23 травня

Вартість євро та долара станом на 23 травня

Чому падає курс долара

“Це відбувається завдяки активним діям Національного банку України. Насамперед це жорстка монетарна політика. Висока облікова ставка зростання вартості дохідності фінансових інструментів призводить до того, що у громадян України сьогодні є можливість зберегти свої кошти у гривні. Депозити мають гарну відсоткову ставку. Або кожен громадянин може купити облігацію внутрішньої державної позики, — пояснює він, чому українці не поспішають купувати долар”, – розповів доктор економічних наук Василь Фурман.

Фурман акцентував, що українці довіряють банківській системі. З початку повномасштабного російського вторгнення залишки коштів фізичних та юридичних осіб у банківській системі в усіх видах валют збільшилися на 500 мільярдів гривень. Він додав, що на валютний ринок також впливає успіх ЗСУ, а ще — діяльність зернової угоди.

“Багато факторів разом дали можливість покращити девальваційні та інфляційні очікування”, – сказав Фурман. 

Нагадаємо, в Україні ввели в обіг нову 10-гривневу монету, присвячену Силам підтримки ЗСУ. Крім того, НБУ пропонує спростити процедуру стягнення боргу через суд для мікрофінансових компаній.

Також Інформатор писав, що через ініціативу НБУ щодо ускладнення процесу отримання кредитів до 10 мільярдів гривень можуть піти у “тінь”.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *