Український бізнес закликає владу знайти альтернативу збільшенню податків

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) готова долучитися до розробки рішень щодо наповнення держбюджету, які могли стати альтернативою ухваленню законопроєкту про підвищення податків для бізнесу (№11416-д).

Про це говориться у повідомленні ЄБА.

«Розуміючи, що загальні додаткові потреби бюджету наразі становитимуть 500 млрд грн через зростання видатків на оборону, бізнес все ж вважає рішення не розглядати цей законопроєкт як виважене та раціональне», — зазначили в ЄБА.

Асоціація вважає, що весь тягар підвищення податків ляже на доброчесний бізнес, що може мати нищівний вплив на бізнес та економіку України.

Водночас у ЄБА зазначають, що для збільшення надходжень до держбюджету необхідно боротися із тіньовою економікою. Зокрема, потрібні й рішення, які стосуються реформування митниці, ефективної роботи правоохоронних органів і початку нормальної роботи Бюро економічної безпеки.

«Крім того, потрібні рішення, які б сприяли врегулюванню проблеми тіньової зайнятості — питання зарплат у конвертах тощо. Також варто переглянути запропонований механізм оподаткування ринку автомобілів, зокрема оцінити фіскальний ефект від оподаткування операцій у сегменті вживаних авто, посилити боротьбу з сірими схемами у сфері електронної торгівлі тощо», — вважають фахівці.

У ЄБА також додали, що бізнесу було б корисно побачити розрахунки та економічний ефект від збільшення податків, не обмежуючись лише обсягом очікуваних податкових надходжень, а подивитись, яким, за оцінками чиновників, може бути загальний вплив на країну та її економіку, потенційні інвестиції, подальшу роботу бізнесу.

На думку спільноти, рішення про збільшення податків може призвести не до збільшення надходжень до бюджету, а до згортання бізнесу, що, власне, потягне за собою зворотну реакцію і щодо бюджету України.

«Сподіваємось, що голос бізнесу все ж буде почуто, законопроєкт №11416-д більше не буде виноситись на голосування народних обранців, а разом владі та бізнесу вдасться сформулювати норми, які сприятимуть наповненню бюджету, не руйнуючи роботу прозорого бізнесу», — підсумували в асоціації.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *