Ціни на хліб зростуть ще на 15-20% у 2025 році, — директор Київ Хліба

Хліб Фото: Інформатор

Фото хліба: Інформатор

У 2025 році ціни на хліб та булочні вироби продовжать зростати: після 20-відсоткового подорожчання у 2024 році, наступного року ціна збільшиться ще на 15-20%, заявив керівник ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.

“Ми прогнозуємо підвищення вартості продукції у 2025 році. Причини очевидні: зросли витрати, особливо на сировину (так, борошно), паливо та енергію, підвищилась зарплата персоналу. Вважаю, що до кінця року почнуться зростання цін. За підсумками року подорожчання досягне 15-20%”, – повідомив він на конференції “Хліб.ua”.

Дученко зауважив, що переважна більшість пекарень зараз ледь покриває витрати, а окремі навіть працюють у збиток. Оцінюючи галузеві прогнози на 2025 рік, директор акцентував на збільшенні обсягів продажу традиційного хліба, водночас спостерігається спад попиту на пшеничну, булкову та солодку випічку. Він підкреслив, що затребуваність більш прибуткових продуктів у кілограмах знижується.

До ключових проблем галузі експерт відніс виснаження оборотних коштів підприємств через малу прибутковість, залежність від енергоносіїв, падіння купівельної здатності населення, ланцюгові ускладнення, експортні обмеження та розширення тіньового сегмента ринку до 40-50%.

“Не можна стверджувати, що весь ринок втік у тінь. Це стосується діяльності за спрощеним оподаткуванням, окремих схем оплати праці. Але товар, виготовлений і реалізований на 20% дешевше – потужний конкурентний фактор у галузі, де функціонує майже 4 тисячі виробників, що пропонують практично ідентичну продукцію за відмінними цінами, коли покупець визначає вибір гаманцем. Конкурентне середовище серед хлібопеків вкрай щільне”, – пояснив Дученко.

Поліпшити ситуацію, на думку керівника “Київ Хлібу”, допоможуть автоматизація виробництва, запровадження інновацій (зокрема, штучного інтелекту), оновлення дистрибуції, розвиток форматів швидкого харчування, франшизи й популяризація свіжого фітнес-хліба.

Як інформував Інформатор, головний аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Іван Усс припускає, що до грудня буханка хліба ризикує подорожчати до 55 гривень. Він назвав ключовим чинником перевагу українських сировинних ресурсів і технологій, що могло б призвести до здешевлення хліба.

Іван Усс застерігає, що значною частиною обтяження цін стане паливо, оскільки його подорожчання однозначно підніме вартість хліба. Проте, його зростання не перетвориться на стрибкоподібне й буде поступовим, але неминучим до завершення року.

Якби хлібні потужності зазнали руйнівних ударів ракет та дронів, скорочення пропозиції спричинило б різке пожвавлення цін. Але якщо запрацюють нові пекарні поряд з діючими, посилення конкуренції та зростання пропозиції спричинить зниження цін.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *