НАЗК виявило корупційні ризики у процесі блокування податкових накладних

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) визначило п’ять корупційних ризиків у процедурі зупинення/відновлення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних.

Про це говориться у повідомленні НАЗК за результатами комплексного дослідження, проведеного на підставі інформації від Ради бізнес-омбудсмена.

«Під час роботи над дослідженням НАЗК провело активну комунікацію та взаємодію з представниками громадських організацій та бізнес-спільнотою. Всебічно досліджено різноманітні джерела інформації для комплексного аналізу проблематики блокування податкових накладних», — зазначається у повідомленні.

За результатами роботи НАЗК визначило такі корупційні ризики:

  • непрозора робота системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/ розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (СМКОР) на користь «ручного режиму» регулювання;
  • необґрунтоване зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування;
  • неврахування таблиць даних платника ПДВ;
  • невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування;
  • наявність корупціогенних факторів у роботі комісій податкових органів регіонального рівня після зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.

«Попри неодноразові нормативні зміни до профільного законодавства наразі, за твердженнями бізнесу, проблема блокування податкових накладних є вкрай гострою, перешкоджає здійсненню поточної діяльності підприємств, залишаючи при цьому можливості корупційних практик з боку податківців», — наголошують у НАЗК. 

У відомстві розробили рекомендації для мінімізації цих факторів, які будуть надіслані органам виконавчої влади, відповідальним за формування та реалізацію державної податкової політики, зокрема Міністерству фінансів України та Державній податковій службі України.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *