Новачки списку Forbes «400 найбагатших американців» 2023

Цього року було важко увійти до списку Forbes «400 найбагатших американців», для цього потрібно було мати як мінімум $2,9 млрд власного капіталу, що стало рекордом. Попри високу планку, знайшлося 18 людей, які змогли вперше до неї дотягнутися

Найвідомішим новачком став баскетболіст Майкл Джордан. Він – перший професійний спортсмен, який увійшов до рейтингу найбагатших американців за всі роки його створення. Досягти цього допомогла діяльність Джордана поза спортивним майданчиком.

Найбагатшим новачком стала Елізабет Делука, вдова засновника найбільшої у світі мережі ресторанів швидкого харчування, що працює за принципом франчайзингу, Subway Фреда Делуки (с. 2015 рік). Усе завдяки угоді з фірмою приватного капіталу Roark Capital, яка купила гіганта сендвічів, за деякими повідомленнями, за понад $9 млрд, із яких $3,4 млрд після сплати податків ймовірно відійшли Делука. 

Наймолодшим новачком став 38-річний Джош Кушнер, син забудовника Чарльза Кушнера та молодший брат колишнього радника президента США Дональда Трампа Джареда Кушнера. Джош першим з родини Кушнерів потрапив до списку найбагатших американців Forbes.

Найбільше новачків, а саме сім, зі сфери фінансів. Наприклад, один із перших інвесторів Berkshire Hathaway Стюарт Горейсі. Також є представники алкогольної індустрії, аерокосмічної й технологічної. 

Ось 18 новоприбулих рейтингу «400 найбагатших американців» і їхні статки на 8 вересня 2023 року. 

Елізабет Делука та родина

Власний капітал: $8,2 млрд

Вік: 76 

Джерело статків: Subway

Вдова співзасновника Subway Фреда Делуки, Елізабет Делука успадкувала половину компанії чоловіка після його смерті у 2015-му. У серпні Roark Capital погодилася купити компанію за нібито понад $9 млрд.

Аннетт Лернер та родина

Власник Washington Nationals Тед Лернер (ліворуч) і його дружина Аннет Лернер перед грою між Washington Nationals та Atlanta Braves на National Stadium у Вашингтоні, 13 вересня 2019 року. /Getty Images

Власник Washington Nationals Тед Лернер (ліворуч) і його дружина Аннет Лернер перед грою між Washington Nationals та Atlanta Braves на National Stadium у Вашингтоні, 13 вересня 2019 року. Фото Getty Images

Власний капітал: $6,5 млрд

Вік: 93 

Джерело статків: нерухомість

У 1952-му Аннетт Лернер позичила своєму чоловіку Теду $250 на заснування компанії Lerner Enterprises в окрузі Колумбія. Після його смерті у лютому Аннетт і її дітям перейшли статки покійного чоловіка, до яких входить портфель нерухомості у Вашингтоні та бейсбольна команда «Вашингтон Нешналс».

Вільям Ґолдрінґ та родина

Вільям Ґолдрінґ, голова правління компанії Sazerac, 7 листопада 2014 року в Новому Орлеані, Луїзіана. /Getty Images

Вільям Ґолдрінґ, голова правління компанії Sazerac, 7 листопада 2014 року в Новому Орлеані, Луїзіана. Фото Getty Images

Власний капітал: $6 млрд

Вік: 80 

Джерело статків: алкогольна галузь

Луїзіанець Ґолдрінґ є головою Sazerac Company, виробника алкогольних напоїв, якому належать лікеро-горілчаний завод Buffalo Trace Distillery і бренд Fireball Cinnamon Whisky.

Санджит Бісвас

Санджіт Бісвас на конференції TechCrunch Disrupt SF 2013, 10 вересня 2013 року, Сан-Франциско, Каліфорнія. /Getty Images

Санджіт Бісвас на конференції TechCrunch Disrupt SF 2013, 10 вересня 2013 року, Сан-Франциско, Каліфорнія. Фото Getty Images

Власний капітал: $3,6 млрд

Вік: 41 

Джерело статків: сенсорні системи

Коли Санджид Бісвас був підлітком, то вже працював інженером в Oracle. Він створив власну компанію Samsara, яка пропонує ШІ-камери, навчальні системи для водіїв у реальному часі та прокладання маршрутів для корпоративних клієнтів, таких як фірма з обслуговування нафтових родовищ Liberty Energy, компанія для переїздів PODS і гігант слюсарських послуг Roto-Rooter.

Джош Кушнер

Джош Кушнер /Getty Images

Джош Кушнер Фото Getty Images

Власний капітал: $3,6 млрд

Вік: 38 

Джерело статків: венчурний капітал

Наймолодший новачок цьогорічного списку заснував власну венчурну фірму Thrive Capital у 2010-му, коли йому було 25. Його компанія стала раннім інвестором Instagram, Spotify, Slack. У січні Thrive залучила $175 млн за оцінки $5,3 млрд.

Джон Бікет

Власний капітал: $3,5 млрд

Вік: 43 

Джерело статків: сенсорні системи

Він заснував Samsara разом із Бісвасом, із яким познайомився в МІТ, де Бікет вивчав компʼютерні науки.

Ірен Озмен

Ірен Озмен /Getty Images

Ірен Озмен Фото Getty Images

Власний капітал: $3,4 млрд

Вік: 65 

Джерело статків: аерокосмічна галузь

Озмен, турецька іммігрантка, вивчилася в бізнес-школі, паралельно заробляла на життя прибиранням офісів і продажем пахлави. Її компанія Sierra Space готується запустити наступного року Dream Chaser, єдине космічне судно, яке здатне сідати на звичайну злітно-посадкову смугу.

Сет Боро

Власний капітал: $3,3 млрд

Вік: 48 

Джерело статків: приватний капітал

Скотт Кребілл

Власний капітал: $3,3 млрд

Вік: 53 

Джерело статків: приватний капітал

Голден Спат

Власний капітал: $3,3 млрд

Вік: 49 

Джерело статків: приватний капітал

Ця трійця є керівними партнерами в Thoma Bravo, фірмі приватного капіталу, яка розпоряджається активами на понад $120 млрд.

Фатіх Озмен

Власник і головний виконавчий директор Sierra Nevada Corp. Фатіх Озмен (праворуч) і президентка Sierra Nevada Corp. Ірен Озмен (ліворуч) з віцепрезидентом США Майклом Пенсом (у центрі) 16 квітня 2018 р.

Власник і головний виконавчий директор Sierra Nevada Corp. Фатіх Озмен (праворуч) і президентка Sierra Nevada Corp. Ірен Озмен (ліворуч) з віцепрезидентом США Майклом Пенсом (у центрі) 16 квітня 2018 р.

Власний капітал: $3,3 млрд

Вік: 65 

Джерело статків: аерокосмічна галузь

Фаріх Озмен – гендиректор Sierra Nevada Corporation, якою він володіє спільно з дружиною Ірен Озмен.

Раджив Джайн

Раджив Джайн /Getty Images

Раджив Джайн Фото Getty Images

Власний капітал: $3,1 млрд

Вік: 55 

Джерело статків: фінанси

Після приїзду в США з Індії на початку 1990-х на навчання в Університеті Маямі Джайн працював у швейцарській компанії управління активами Vontobel майже 22 роки. Він став співзасновником GQG Partners у 2016-му. Його компанія, яка котирується на біржі в Австралії, управляє активами на $107 млрд.

Джеффрі Палмер

Джеффрі Палмер і Енн Палмер, 13 вересня 2012 року, Каліфорнія. /Getty Images

Джеффрі Палмер і Енн Палмер, 13 вересня 2012 року, Каліфорнія. Фото Getty Images

Власний капітал: $3,1 млрд

Вік: 73 

Джерело статків: нерухомість

Лос-анджелеський забудовник, який заробив свої статки будівництвом люксових житлових комплексів на півдні Каліфорнії.

Джеймс Дафф

Власний капітал: $3 млрд

Вік: 62 

Джерело статків: шини, диверсифіковані активи

Томас Дафф

Власний капітал: $3 млрд 

Вік: 66 

Джерело статків: шини, диверсифіковані активи

Брати Даффи керують ритейлером шин Southern Tire Mart та інвестиційною фірмою Duff Capital Investors, яка вклала гроші у вантажну компанію KLLM, будівельну фірму T.L. Wallace Construction та енергетичну DeepWell Energy Services.

Стюарт Горейсі та родина

Власний капітал: $3 млрд

Вік: 86 

Джерело статків: Berkshire Hathaway

Використавши прибутки від родинної фірми, яка постачала зварювальні товари, Горейсі почав у 1980-му купувати акції Berkshire Hathaway, коли вони коштували лише $295. Сьогодні акції Berkshire класу А продають за понад $500 000.

Майкл Джордан

Майкл Джордан /Getty Images

Майкл Джордан Фото Getty Images

Власний капітал: $3 млрд

Вік: 60 

Джерело статків: «Шарлот Горнетс», спонсорські угоди

«Джордани», футболки і шкарпетки у колаборації з Nike минулого року принесли легендарному баскетболісту $260 млн до сплати податків – це майже втричі більше за $90 млн, які Джордан заробив протягом усієї своєї 16-річної карʼєри у професійному баскетболі. Та найбільше грошей він отримав від продажу мажоритарної частки у баскетбольній команді «Шарлот Горнетс» за оцінки $3 млрд, яка в 17 разів перевищує оцінку команди у 2010-му, коли баскетболіст став її ключовим власником.

Дж. Гаятт Браун

Дж. Гаятт Браун. /bbinsurance.com

Дж. Гаятт Браун. Фото bbinsurance.com

Власний капітал: $2,9 млрд

Вік: 86 

Джерело статків: страхування

Його фірма Brown & Brown є пʼятим найбільшим страховим брокером у США. Її заснував ще його батько у 1939-му.

Источник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *