Українські дрони замість далекобійних ракет Заходу: що має вітчизняний ВПК

Українські дрони замість далекобійних ракет Заходу: що має вітчизняний ВПК

Фото: DW

США, як і раніше, не хочуть давати Україні дозволу на удари по російській території, а також далекобійні засоби ураження. Натомість міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна може завдавати далекобійних ударів по території Росії дронами власного виробництва. Мовляв, українські БпЛА вже довели свою ефективність та точність.

Зокрема, Остін згадав, що нещодавно українські захисники вразили кілька ворожих складів з боєприпасами стратегічного рівня. Це, за його словами, вплинуло на ситуацію на полі бою. Також глава Пентагону зазначив, що Україна може сама виготовляти такі безпілотники, а також швидко розширити виробництво.

“Дрони довели свою ефективність і точність. Якщо зважити на той факт, що одна ракета з точним наведенням коштує в деяких випадках близько мільйона доларів, а ці безпілотники вони можуть виробляти у величезних кількостях за меншу вартість. Тому, якщо подивитися на баланс і ефект, який створюється на полі бою, я думаю, що це чудовий потенціал”, – сказав американський міністр.

Журналіст Коротко про з’ясовував, чим зараз може похвалитися український ВПК.

Коли фанера суперефективна

Сили оборони України вже отримали першу партію нових вітчизняних далекобійних дронів-камікадзе AQ-400 Scythe. Дальність польоту – 750 км, БпЛА призначений для запуску з коротких злітно-посадкових смуг або катапульт. Його злітна маса – 100 кг, з них 32 кг – корисне навантаження, а якщо зменшити дальність польоту, то навантаження можна збільшити до 70 кг. Розмах крил – 2,3 м, а крейсерська швидкість – 144 км/год.

Серед його особливостей – швидкість збирання, можливість масового виробництва та дешевизна. Фюзеляж AQ-400 Scythe виготовлений із фрезерованих листів фанери, які більш придатні для масового виробництва, ніж 3D-друк або використання скловолокна. Вартість базового планера становить приблизно 15 тис. доларів, але ціна може зрости вдвічі, якщо безпілотник оснастити додатковими засобами та озброєнням. Розробники компанії Terminal Autonomy стверджують, що початкова виробнича потужність цієї техніки – 100 одиниць на місяць, але планують її збільшити до 500 одиниць.

БПЛА AQ-400 Scythe. Фото: mil.in.ua

Україна також застосовує нові ударні дрони “Лютий”, які здатні летіти на відстань понад 600 кілометрів. Секретні далекобійні безпілотники, з якими працює Головне управління розвідки, вразили десятки стратегічних об’єктів Росії. Цей ударний дрон важить понад 200 кг та може нести бойову частину масою 75 кг на відстань понад 1000 кілометрів. Цей БпЛА хороший тим, що його можна запрограмувати більш ніж на 1 тисячу різних маршрутних точок, щоб уникнути російської ППО.

Дрон “Лютий”. Фото: mil.in.ua

Ракета-дрон “Паляниця” запускається з наземної платформи і має дальність ураження до 600-700 км. У неї турбореактивний двигун. Яка бойова частина та система наведення цього БпЛА – засекречено.

Не виключено, що саме так виглядає ракета-дрон Паляниця. Фото: mil.in.ua

Дістати до Сибіру

Дальність ураження українського БпЛА “Бобер” може сягати 1400 кілометрів, а його бойової частини достатньо, щоб серйозно пошкодити, наприклад, середній чи великий літак ворога. Він має розмах крила приблизно 2,5 м; довжину до 2-2,5 м; швидкість – 150-200 км/год; вага – до 150 кг; бойова частина – 20 кг. Максимальний час польоту до 7 годин зі швидкістю 150-200 км/год. Можна говорити про максимальну дальність ураження у разі прямого польоту – до 1400 кілометрів.

БПЛА “Бобер”. Фото: mil.in.ua

Але це не межа. Видання The Economist повідомляло, що Україна виготовила дрон із дальністю польоту 3 тисячі кілометрів, який може діставати до Сибіру. Його назвали “Український рій імені Руста” (на честь німецького пілота Матіаса Руста, який посадив спортивний літачок на Червоній площі 1987 року).

Сьогодні 6 українських компаній виробляють дрони з дальністю польоту 1000 км. “Їх виробництво народжене необхідністю – Захід неохоче надає Україні зброю великої дальності”, – пише The Economist. А німецьке видання Bild прогнозувало, що до кінця цього року відразу 10 виробників поставлять ЗСУ дрони з далекобійністю до 2500 км.

Источник: kp.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *